Erişilebilirlik

Kraliçe’den İngiliz Siyasetçilere Brexit Mesajı


İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma tarihi olan 29 Mart yaklaşırken ülke son yarım yüzyılın en büyük siyasi krizini yaşıyor. Son olarak siyasi konularla ilgili yorum yapmamasıyla bilinen İngiltere Kraliçesi Elizabeth de tartışmalara katıldı.

Norfolk’ta Sandringham Kadınlar Enstitüsü’nün 100’üncü yılı için konuşma yapan Kraliçe, “ortak zemin aranması” çağrısı yaptı.

İngiltere basınında bu çağrının Brexit yüzünden sert tartışmalara giren siyasetçilere bir mesaj niteliğinde olduğu yorumu yapıldı.

Kraliçe’den İngiliz Siyasetçilere Brexit Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Kraliçe konuşmasında “Sabır, dostluk, topluluk merkezli olma duygusu, başkalarının ihtiyaçlarını göz önünde tutma bugün hala grubun kurulduğu yıllardaki kadar önemli. Tabii her nesil kendi zorlukları ve fırsatlarıyla karşılaşıyor. Modern çağda yeni yanıtlar ararken ben şahsen, birbirimiz hakkında iyi konuşmak ve farklı görüşlere saygı duymak, ortak zemin aramak için bir araya gelmek ve büyük resmi görmeyi unutmamak gibi denenmiş yanıt ve tarifleri tercih ediyorum” ifadelerini kullandı, bu yaklaşımın her zaman için geçerli olduğunu söyledi ve bunu herkese tavsiye ettiğini vurguladı.

Times gazetesi manşetini “Kraliçe Savaşan Siyasetçilere Seslendi: Brexit Çıkmazına Son Verin” şeklinde attı. Buckingham Sarayı ise bu yorumları yanıtsız bıraktı.

Kraliçe siyasi konular hakkında yorum yapmıyor ve oy kullanmıyor. Ancak 2014’teki İskoçya bağımsızlık referandumunda İskoçlar’dan gelecekleri konusunda dikkatli düşünmelerini istemişti.

Öte yandan Brexit’in geleceği hala belirsiz. Ülkenin önünde dünyanın dört bir yanındaki yatırımcıları tedirgin eden ve ülkeyi ticari olarak kaosa sürüklemesinden endişe edilen AB’den anlaşmasız çıkma ve yeniden referanduma gitme gibi seçenekler var.

İngiltere parlamentosu, Başbakan Theresa May’in AB’yle vardığı Brexit anlaşmasını bu ay yapılan oylamada büyük farkla reddetmişti.

May, İrlanda’yla sınır konusunda seçenekleri görüşmek için parlamento üyeleriyle toplantılar yapıyor. Ancak İrlanda’yla fiziki sınır oluşturulmasının önlenmesi için bazı AB kurallarının uygulanmaya devam edilmesi konusunda taraflar henüz anlaşmaya varmış değil.

The Sun gazetesi May’in azınlık hükümetine destek veren Kuzey İrlandalı Demokratik Birlik Partisi’nin “backstop” adı verilen uygulamaya zaman sınırı getirmesi halinde May’in yeni anlaşmasına destek vereceğini söyledi.

The Telegraph ise uygulamanın başka alternatiflerle değiştirilmesi halinde partinin anlaşmaya onay vereceğini bildirdi.

‘‘Backstop’’ Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında sınır kontrollerini ve fiziki bir sınır altyapısının kurulmasını önleyen bir mekanizma. Ancak Brexit yanlısı parlamenterler bunun İngiltere’yi AB’nin ticaret kurallarına sonsuza dek bağlamasından endişe ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG