Erişilebilirlik

KPSS Çalıntı Soru Tartışmasıyla İptal Edildi


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni atadığı ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS), soruların çalıntı olduğu iddiası nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.

Türkiye'de kamu personeli alımında temel kriter olan ve farklı görev alanları için farklı konularda ayrı oturumlar halinde yapılan KPPS'nin 31 Temmuz Pazar günkü oturumu "çalıntı sorular" tartışmasına yol açtı.

Geçen Pazar günü Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanındaki KPSS ilk oturumunun ardından sınavdaki soruların, Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavlarında yayınlandığı ortaya çıktı. Böylece bazı adaylara sınavda yer alacak soruların sızdırıldığı ve sınavın şaibeli olduğu iddiası kamuoyuna yansıdı.

Kamuoyu ve muhalefetteki tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürece müdahale etti. Erdoğan, KPSS tartışmasında üçüncü günün (2 Ağustos gecesi) sonunda ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'ü görevden aldı.

Resmi Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınan Aygün'ün yerine bugün Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy ÖSYM Başkanı olarak atandı.

Yeni ÖSYM Başkanı Ersoy, bugün görevindeki ilk açıklamasında Erdoğan'ın talimatıyla 31 Temmuz'da yapılan KPPS'nin iptal edildiğini duyurdu.

Ersoy, "6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022’de yapılacak KPSS oturumları ertelenmiştir. İptal edilen ve ertelenen sınavlara ilişkin yeni takvim en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Yeni KPSS takvimi 17 Eylül'de başlayacaktır. Sınavı iptal edilen KPSS adaylarından, gireceği yeni sınav için herhangi bir ilave ücret talep edilmeyecektir. Ortaya çıkan eksiklik ve aksaklıkları açık yüreklilikle kamuoyuyla paylaşıp, tedbirleri alarak ÖSYM'nin milletin kalbindeki yerini güçlendirmekte kararlıyız. Hiç arzu etmediğimiz şekilde iptal ve ertelemelere sebebiyet veren bu talihsiz süreçten dolayı tüm adaylardan özür diliyoruz" açıklaması yaptı.

ÖSYM’nin iptal ettiği KPSS’nin söz konusu oturumunda adaylara toplam 120 soru sorulmuştu. Bu sorulardan en az yirmisiyle ilgili şaibe olduğu iddia edilmişti. Bu yıl KPSS’ye 1 milyon 500 binin üstünde kişinin kamu personeli olabilmek için katıldığı ifade edildi.

Savcılık soruşturması için “sorumlular” talebi

Erdoğan’ın talimatı üzerine Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusu üzerine KPSS’deki şaibeli duruma ilişkin soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bugün başkentteki Yediiklim Yayınları’nın Kızılay semtinde bulunan Karanfil Sokak’taki ve OSTİM’deki ofislerine operasyon düzenledi ve dijital materyallerle belgelere el koydu. Son olarak Başsavcılık, “Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir” bilgisini paylaştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Devlet işinin başında” dedi.

Muhalefet cephesinden CHP, İyi Parti ve DEVA başsavcılığa suç duyurusunda bulunarak, sadece yayınevi değil ÖSYM’deki kamu görevlisi sorumlular hakkında da işlem yapılması talebini ortaya koydu.

Yayınevi sahibi de ÖSYM’yi suçladı

Yediiklim Yayıncılık'ın sahibi Münir Çelik ise, bu yaşananlar nedeniyle mağdur olduklarını savunarak, sınav soruları hazırlığında özensizlik olduğu görüşüyle ÖSYM’yi suçladı. Çelik, “Biz dönem içinde 120 soru için 100 bin soru hazırlıyoruz. MEB sorularından esinlenerek soru hazırlanıyor. Biz benzer sorular yakalarsak kurum prim yapmış olacak. Yüzlerce yayınevi bunun üzerine kurgulanıyor. Buradaki sıkıntı Türkçe’de paragraf sorusu var. Geçen yıl DGS sınavında sorulmuş. Ben mi ÖSYM’den almışım, ÖSYM mi bizden almış takdir edilmeli. Biz burada mağdur olan tarafız” diye konuştu. Çelik, hayatı boyunca herhangi bir cemaate, tarikata veya siyasi partiye üye olmadığını da sözlerine ekledi.

Muhalefet TBMM’de araştırılmasını istedi

CHP, İyi Parti ve HDP ise, mevcut yayınevini hedef alan soruşturmayı yeterli bulmadıklarını açıklayarak, ÖSYM boyutuyla iddiaları ayrıntılı şekilde el almak üzere TBMM’de araştırma komisyonu kurulması gerektiği yönünde açıklamalar yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Devlette çok büyük bir çürümenin olduğunu biliyorum ben boşuna Milli Eğitim Bakanlığı kapısına gitmedim, boşuna oraya dayanmadım, boşuna oraya gidip de hakkı hukuku ve adaleti sağlamaya, buranın da mutlaka bir şekilde adalet dağıtması gerektiğini söylemedim. Sözlüde hakları yenilenler vardı, sınavda hakları yenilenler vardı. Çürüyen bir yapı var çürüyen yapıyı düzeltmek zorundayız. Burada adaleti nasıl sağlıyorsak hakkıyla KPSS sınavına girenlerin, hakkıyla bütün evlatlarımızın hakkını hukukunu savunmak zorundayız. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan saraydan tutun en aşağıya kadar çürüyen bir devlet yapısı var. Liyakat yok ahlak yok. Her şey bitmiş vaziyette. Hepsini düzelteceğiz söz verdim bir daha söz veriyorum, adalet bu ülkeye ya gelecek ya gelecek” tepkisini paylaştı.

CHP’li doktor milletvekili Ali Şeker ise, hekimler açısından altı yıllık tıp eğitiminin ardından uzmanlıkları için belirleyici olan Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) 2019 yılındaki oturumunda da şaibe gölgesi bulunduğunu söyledi. Şeker, “24 Şubat 2019 tarihinde yapılan TUS sorularının ÖSYM tarafından 26 Şubat 2019 tarihinde, saat 16:20 civarı adayların erişimine açılmasından önce, TUS’ta yer alan 240 sorunun tamamı, eksiksiz, hatasız ve sınav kitapçıklarında yer aldığı şekliyle internet ortamında dolaşıma girmiş, çeşitli toplu mesajlaşma uygulamalarında paylaşılmaya başlanmıştı. Bu da TUS sorularının gerektiği gibi korunamadığını ve sınav öncesi ya da sınav esnasında sızdırıldığını ortaya koymuştur. Ancak sınava giren hekimlerin tüm itirazlarına rağmen ÖSYM bu usulsüzlüğü de örtbas etmiştir” dedi. Şeker, bu nedenle ÖSYM’deki sorumlular hakkında detaylı soruşturma yapılması ve TBMM’de araştırma yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

2010 yılında KPSS tümüyle iptal olmamıştı

Türkiye’de AKP iktidarı döneminde ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlara ilişkin şaibe tartışmaları ilk kez gündeme taşınmıyor. Özellikle 2010 yılındaki KPSS'de çok sayıda aday tarafından tüm sorulara doğru yanıt verilerek tam puan alınması “skandal” olarak tarihe geçmişti. O dönemde tepkiler üzerine öğretmenlik mesleğine yönelik KPSS Eğitim Bilimleri oturumunun iptal edilmesine karşın, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu iptal edilmemişti. Dolayısıyla memur atamasında kriter olan KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavı sonuçları geçerli kabul edilerek, kamuya atamalar yapılmıştı.

Yeni ÖSYM Başkanı cemaat ilişkileriyle gündemde

Bu arada Erdoğan’ın yeni atadığı ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy ise, bugün kapattığı Twitter hesabında yakın geçmişte tarikat yapılarına övgüleri nedeniyle tartışılıyor.

Ersoy’un geçtiğimiz ay ölen İsmailağa tarikatı lideri Mahmut Ustaosmanoğlu için “efendi hazretleri”, “gül yüzlüm” gibi ifadeler kullandığı görüldü. CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Bülent Maraklı ise, Ersoy’un İsmailağa tarikatına ilişkin bu paylaşımını alıntılayarak, “Yeni ÖSYM Başkanı, atandığı an Twitter hesabını kapatmış olsa da birkaç tweetine Google sayesinde ulaşılıyor. Tarikatçıya 'efendim' diyen bir ÖSYM Başkanı’mız var artık. Arkadaşlar önemli olan atananın değil, atayanın değişmesi. Biz değiştireceğiz” tepkisini gösterdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG