Erişilebilirlik

Köylerde Yaşayan Çocuklar Uzaktan Eğitime Uzak 


Corona Virüsü salgını nedeniyle yeniden hayata geçirilen uzaktan eğitim modeli, sorunları da beraberinde getirdi. Diyarbakır’da özellikle köylerde yaşayan öğrenciler, internet alt yapısının güçlü olmaması, her evde bilgisayar bulunmaması nedeniyle uzaktan eğitimden umutlu değil.

Diyarbakır’ın merkeze bağlı Çarıklı Köyü’nde yaşayan 5 çocuklu Ermiş ailesinin evinde 4 öğrenci bulunuyor. Ailenin bugünlerdeki en önemli gündemi çocukların eğitimi. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim başlamayınca, geriye tek çare olarak uzaktan eğitim kaldı. Ancak uzaktan eğitim için hem bilgisayar hem de internet gerekiyor. Maddi durumu iyi olmayan ailenin evinde bilgisayar yok. Çocuklar, baba Ramazan Ermiş’in cep telefonuyla eğitime katılmaya çalışıyor. Ancak köyün internet alt yapısının yetersiz olması nedeniyle uzaktan eğitim programına giriş yapamıyor.

Köylerde Yaşayan Çocuklar Uzaktan Eğitime Uzak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

VOA Türkçe’ye konuşan Baba Ramazan Ermiş, yetkililerin en azından köylerdeki çocuklara bilgisayar dağıtmasını istedi. Çocuklarının eğitiminin sekteye uğradığını ifade eden Ermiş, “Ders başladığı zaman internet yok, bazen çekmiyor. Yani çocuk doğru dürüst çalışamıyor. Hem biz, hem onlar çok zorluk çekiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı buradaki öğrencilere en azından tablet, bilgisayar verseydi çok iyi olurdu. Çok zorluk çekiyoruz. 4 tane çocuk okutuyorum, iş yok. Elektrikler de gidiyor, bazen gidiyor bir, iki, üç saat elektrik gelmiyor” dedi.

Aynı köyde yaşayan Ekrem İne de 6 çocuk babası ve 4 çocuğu okula gidiyor. Kahvehane işleten İne’nin evinde ne internet ne bilgisayar var. VOA Türkçe’ye konuşan İne, çaresiz olduklarını belirterek, “Evde oturuyoruz, hiçbir şey yapamıyoruz. Ne internet var ne başka bir şey var. Dar gelirliyiz, hiç paramız yok, geçim sağlayamıyoruz. 6 çocuk besliyorum, ne yapacağız bilmiyoruz? Devletten yardım bekliyoruz, internet yok, eğitim yok, bilgisayar yok. Ayda bir sefer kontör yüklüyoruz bir, iki GB geliyor onunla idare ediyoruz. Onunla da bir şey elde edilmiyor” diye konuştu.

İne’nin çocukları da babalarının telefonuyla uzaktan eğitim almaya çalışıyor. Ancak çoğu zaman zayıf internet nedeniyle çoğu başarılı olamıyor. 5. sınıf öğrencisi Esma İne, VOA Türkçe’ye eski günlerine duyduğu özlemi dile getirdi. İne, “Bize internet lazım, internet olursa EBA'ya (uzaktan eğitim programı) girebilirim. Derslerimden geri kalmamak için internet istiyorum, bilgisayar istiyorum, eğitim hayatımızı geri istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ailelerin yaşadığı sorunlar sadece Çarıklı Köyü'ne özgü değil. Bölgenin birçok yerinde benzer sorunlar yaşanıyor. Eğitim-Sen Diyarbakır 2. Şube Eş Başkanı Emine Akşahin, görev yaptığı köydeki durumu “Merkezde sosyo-ekonomik durumu kötü olan öğrenciler, uzaktan eğitimden yararlanamıyor. Ama kırsalda bu makas daha da açılıyor. Mesela benim 19 öğrencim var. Sabah yazıştık sadece bir çocuğun bilgisayarı var ve uzaktan eğitimden yararlanabilen bir tek o. Diğerleri yararlanamıyor. İkinci ve en önemli sorunlardan biri de anadilde eğitim. Anadilde eğitim olmadığı için öğrenciler diğer öğrencilere göre daha negatif pozisyona giriyor çünkü eğitim dilini sadece okulda öğreniyorlar. Öğretmenleriyle iletişim halinde iken okullarda öğreniyorlar. Uzaklaştıkları zaman eğitim dilini unutuyorlar. Eğitim dilini unutan bir çocuk ailesinde ana diliyle konuşuyor ama EBA’da uzaktan eğitim görürken onu nasıl canlı tutarız?” diyerek dile getirdi.

Akşahin, çözümün yüz yüze eğitimde olduğunu savunarak, ”Bizim Eğitim-Sen olarak anlayışımız okulların fiziksel koşulları sağlanarak, pandemi sürecine uygun hale getirilerek öğrencilerin seyreltilmiş sayılarla okullara başlatılması, yüz yüze eğitimin mutlaka hayata geçirilmesi. Okullarda sağlık personellerinin, temizlik, hijyeni sağlayacak ek personelin, ek dersliklerin verilmesi, kadrolu öğretmenlerin tekrar atanması, çocukların bir an önce okula başlaması, öğretmenlerin ve öğrencilerin kaldıkları yerden yüz yüze eğitime devam etmesini savunuyoruz ”dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG