Erişilebilirlik

Kosovalı Sırplar Arnavut Yönetime Karşı


Bölgede gerginliğin kontrolden çıkmasını NATO önlüyor
Bölgede gerginliğin kontrolden çıkmasını NATO önlüyor

Referandumda Sırp azınlığın neredeyse tümü Priştine’deki Arnavut yönetimini tanımayı reddetti

Referandumda Sırp azınlığın neredeyse tümü Priştine’deki Arnavut yönetimini tanımayı reddetti.

Bölgedeki referandumda oy kullanan 35,000 Sırp seçmenden yüzde 99,7’si Arnavut yönetime hayır dedi. Bağlayıcı olmayan referandumun sonucu sürpriz olmamakla birlikte, hayır diyenlerin oranının yüzde yüze yakın olmasının gerginliği arttırması mümkün.

Bir zamanlar Belgrad hükümetine bağlı özerk bir bölge olan Kosova, Sırbistan’la savaştan sonra bağımsızlığını ilan etmişti. Aralarında Türkiye ve Amerika’nın da bulunduğu onlarca ülke 4 yıldır Kosova’yı bağımsız devlet olarak tanıyor.

Ancak Sırbistan ve Kosovalı Sırplar yasal olmadığı gerekçesiyle bağımsızlığı şiddetle reddediyor.

Yaklaşık 3 milyon nüfuslu Arnavutluk’ta nüfusun yüzde 95’ini Arnavutlar, yüzde 3’ünü Rumlar, yüzde 2’sini ise Roma, Makedon, Bulgar ve Sırplar oluşturuyor. Din konusunda ise nüfusun yüzde 70’i Müslüman, yüzde 20’si Arnavut Ortodoks, yüzde 19’u ise Katolik.

Sırbistan sınırına komşu bölgelerde yaşayan etnik Sırplar Kosova’nın parçası olmayı reddediyor Sırbistan’la birleşmek istiyor.

Avrupa Birliği ise Belgrad hükümetine Kosova’daki soydaşlarını yatıştırması için hem baskı yapıyor hem de üyelik için sınırındaki gerginliğin giderilmesini şart koşuyor.

Belgrad hükümeti referandumu önlemeye çalışmış, etnik Sırpları AB üyeliğini engelleyerek bölgeyi yoksulluğa mahkûm etmekle suçlamıştı. Etnik Sırplarla Arnavutlar arasında çatışma çıkmasını engellemek için bölgede NATO barış gücü birlikleri görev yapıyor.

XS
SM
MD
LG