Erişilebilirlik

Kosova'da Yeni Yönetim ve Etnik Sırplar Arasında Gerginlik


Kosova polisinin Yarinye sınır kapısının kontrolünü devralmasına kızan yerel Sırplar, sınır kapısını bariyerlerle kapattı
Kosova polisinin Yarinye sınır kapısının kontrolünü devralmasına kızan yerel Sırplar, sınır kapısını bariyerlerle kapattı

Kosova Başbakanı Haşim Taki, yerel polisin Sırp bölgesindeki iki sınır karakolunu ele geçirme kararını savundu ve bunun ülkede hukuk ve düzeni sağlamak için gerekli olduğunu söyledi.

Kosova polisinin bu sınır karakollarını ele geçirme girişimi bir polis memurunun ölümü, üç siville birlikte birinin de yaralanmasıyla sonuçlandı.

Taki, hükümetinin ülkede “kara delik” diye tanımladığı bazı bölgelere karşı duyarsız kalamayacağını bildirdi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ise Kosova polisinin girişiminin etnik Sırp bölgelerini işgal etme amacı taşıdığını öne sürdü ve bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Kosova polisi dün gece kendi topraklarındaki Sırp bölgesiyle Sırbistan sınırındaki Brnyak ve Yarinye kontrol noktalarının idaresini devralmaya çalışmış, ancak bölge halkının protestosuyla karşılaşmıştı. Başından vurulan bir Arnavut polis ölmüş, bir diğeriyse el bombasıyla yaralamıştı. Olayda üç sivilin de yaralandığı bildirildi.

NATO Kosova polisinin bölgeden çekilmeye ikna olduğunu ama sınır karakollarını kimin kontrol ettiğinin hala belirsiz olduğunu bildirdi.

Kosova’nın kuzeyinde yaşayan çok sayıda etnik Sırp, Arnavutların idaresindeki yeni devleti tanımayı reddediyor.

XS
SM
MD
LG