Erişilebilirlik

BP: 'Meksika Körfezi'ndeki Petrol Sızıntısı Durduruldu'


BP: 'Meksika Körfezi'ndeki Petrol Sızıntısı Durduruldu'
BP: 'Meksika Körfezi'ndeki Petrol Sızıntısı Durduruldu'

Meksika Körfezi’nde üç ay önce patlayan kuyudan denize fışkıran petrol dün nihayet durdurulabildi.

British Petroleum şirketinin yetkilisi Kent Wells, kuyunun ağzına yerleştirilen kapağın vanalarının tamamen kapatıldığını açıkladı. Sistemin sızıntı yapıp yapmadığı önümüzdeki birkaç saat içinde anlaşılacak.

Kapaktaki vanaların, fışkıran petrolün basıncına dayanıp dayanmadığı, devam eden testler sonunda ortaya çıkacak. Nisan ayında platformda çıkan yangın yüzünden kontrolden çıkan kuyudan günde 60 bin varil petrol denize akıyor. British Petrolium basıncın düşük çıkması halinde denemeyi kesebileceğini açıkladı. Petrol basıncının düşük çıkması, kapağın görevini yapamadığı ve kuyudan hala petrol çıktığı anlamına gelecek.

British Petroleum yetkililerinden Doug Suttles da akan petrolün durmasının kendilerini rahatlattığını, fakat kutlamalar için henüz erken olduğunu söyledi.

Obama'dan Temkinli Açıklama

Başkan Obama da akan petrolün kontrol altına alınmasının olumlu bir işaret olduğunu, ancak yapılan çalışmaların hala deneme niteliğinde olduğunu kaydetti.

Deniz dibindeki Deepwater Horizon kuyusunda yapılan çalışmaların videosu, kuyunun ağzına sıkı sıkıya oturtulan yeni kapağın fışkıran petrolü durdurduğunu gösteriyor.

Obama haberin kendisine ulaşmasından sonra, “Bu, iyi bir işaret. Fakat hala deneme aşamasındayız. Bu konuda yarın daha geniş bir açıklama yaparım,” diye konuştu.

Kuyunun sahibi British Petroleum’un yaptığı ihtiyatlı açıklamayı, Başkan Obama’nın bu ihtiyatlı açıklaması izledi. Şirketin, bu son denemesi fışkıran petrolü durdurmada başarılı olursa, üç aydır devam eden felaketin ekonomiye ve çevreye zararlarını görmüş olan bölge halkı, nihayet rahatlayabilecek.

Ayrıca haber, 20 Nisan’daki kazadan sonra yavaş davranmakla suçlanan Obama yönetimi için de, sevindiriciydi.

Başkan, şirketle yaptıkları anlaşma uyarınca, kazanın yarattığı zararları tazmin etmesi konusunda, British Petroleum’a baskıya devam edeceğini açıkladı. Şirket doğan çevre kirliliğini temizlemek ve bölge halkının uğradığı ekonomik zararları ödemek için 20 milyar dolarlık bir fon ayırdı.

Başkan Obama, deniz dibi kuyularından petrol çıkartmayı altı ay süreyle durdurma kararı konusunda, bölge politikacılarından tepki gördü. Obama yaşanan çevre felaketinin yarattığı belirsizlik yüzünden, böyle bir önlemin gerekli olduğu savunuyor.

Amerikan Kongresi de, bu felaket üzerine deniz dibi petrol sanayini düzenleyen yasalarda köklü değişikliklere gitme konusunu incelemeye başladı.

XS
SM
MD
LG