Erişilebilirlik

Körfez’de Kaybolan Tanker Krizi Esrarını Koruyor


Basra Körfezi’nde kayıp tankerle ilgili belirsizlik sürüyor. 14 Temmuz gecesinden bu yana haber alınmayan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir petrol tankerine İran’ın el koyduğu iddia edilmişti. İran Dışişleri Bakanlığı da isim vermeden bir tankerin Basra Körfezi'nde teknik arıza yaptığını ve yardım talepleri üzerine uluslararası yasalara göre gemiye yardım ettiklerini açıklamıştı.

Haber ajansı Reuters’a bilgi veren ABD’li bir yetkili, tankerin İran’ın karasularında olduğunu doğruladı ancak İran’ın gemiye el mi koyduğu yoksa yardım mı ettiğinin belirsiz olduğunu kaydetti.

Kayıp tankerin bandırası ve şirketiyle ilgili belirsizlik de sürüyor. Şu ana kadar tankeri sahiplenen bir ülke ya da şirket olmadı. Reuters’a konuşan Birleşik Arap Emirlikleri yetkilisi ise tankerin BAE ile bir bağlantısı olmadığını söyledi.

Tankerin kayıtlı olduğu BAE şirketi PrimeTankers’sa Reuters’a, gemiyi başka bir BAE şirketi olan Mouj al-Bahar’a sattıklarını açıkladı. Reuters bu şirkete de ulaştı ancak bir yetkili tankeri satın almadıklarını ancak iki ay öncesine kadar işlettiklerini ve KRB Petochem adlı bir şirkete devrettiklerini söyledi. KRP Petrochem’den ise bir açıklama yapılmadı.

Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal ettiği için Cebelitarık’ta petrol tankerine el konulan İran'ın misillemesi olasılığı da gündemden düşmüyor.

İngiltere Kraliyet Donanması İran tankerini, İber Yarımadası'nın güney ucunda İngiltere'nin denizaşırı toprağı olan Cebelitarık'ta durdurmuştu. İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, İngiltere’nin hamlesini “korsanlık” olarak nitelemişti.

İngiltere savaş gemisi gönderiyor

İngiltere Başbakanı Theresa May’inse, Cebelitarık Özerk Yönetimi Başbakanı Fabian Picardo ile 4 Temmuz’da el konulan İran tankerinin durumunu görüşeceği bildirildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı da, Basra Körfezi'ne üçüncü bir savaş gemisi gönderileceğini açıkladı. Bakanlık, bu kararın İran'la yaşanan gerilimle bir ilgisi olmadığını kaydetti.

Savaş gemisi HMS Kent’in HMS Duncan'dan görevi devralmak üzere gelecek aylarda bölgeye gitmesi bekleniyor.

Gemicilik şirketleri güvenliklerini arttırıyor

Ortadoğu ve Körfez bölgesinde taşımacılık yapan gemicilik şirketleri de kendi önlemlerini almaya başladı. Şirketler, silahsız güvenlik görevlilerini işe alıyor. Güvenlik firmalarına başvuran gemicilik şirketleri, kaptanlara danışmanlık verecek, deniz mayınları konusunda uzman isimlerle anlaşıyor

Haber ajansı Reuters’a bilgi veren İngiliz deniz güvenliği şirketi Ambrey, son üç haftada 80 ila 120 silahsız danışmanlarını Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndaki gemilere gönderdiklerini açıkladı. Ambrey’nin Kızıl Deniz ve Hint Okyanusu’nda seyreden gemilerde çoğu silahlı 600 görevlisi bulunuyor.

Özel güvenlik firmaları bölgeye silahlı ekip de gönderebiliyor. Bu ekiplerin sadece korsanlıkla mücadele operasyonlarına izin veriliyor. Silahsız uzmanlaraysa benzer kısıtlamalar getirilmiyor

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG