Erişilebilirlik

Kore Yarımadası’nda Gerilim Tırmanıyor


In this photo provided by S. Korea Defense Ministry, a U.S. Air Force B-1B bomber, left, flies with a South Korean fighter jet F-15K over the Korean Peninsula, South Korea, July 30, 2017.
In this photo provided by S. Korea Defense Ministry, a U.S. Air Force B-1B bomber, left, flies with a South Korean fighter jet F-15K over the Korean Peninsula, South Korea, July 30, 2017.

Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemeleri yapmasının ardından Amerika’nın 2 B-1B bombardıman uçağı Kore Yarımadası üzerinde uçtu. Uçaklara Güney Kore ve Japon savaş uçakları da eşlik etti.

Amerika Pasifik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, uçuşun Kuzey Kore’nin 3 ve 28 Temmuz’daki kıtalararası füze denemelerine karşılık olduğu vurgulandı.

Amerika Pasifik Hava Kuvvetleri komutanı General Terrence O’Shaughnessy Kuzey Kore’nin bölgesel istikrara en büyük tehdit olmaya devam ettiğini söyledi. O’Shaughnessy, “Diplomasi öncelik, bununla birlikte en kötü senaryoya göre plan yaparken müttefiklerimize ve ulusumuza sarsılmaz taahhütümüzü gösterme sorululuğumuz var. Eğer gerekli olursa hızlı, ölümcül ve ezici bir güçle karşılık vermeye hazırız” dedi.

10 saatlik ortak uçuş, Guam’daki Andersen Hava Üssü’nde başladı. Amerikan 2 bombardıman uçağına Japon hava sahasında 2 Japon savaş uçağı katıldı. Amerikan uçakları daha sonra Kore Yarımadası üzerine uçtu. Burda uçaklara 4 Güney Kore savaş uçağı da eşlik etti. Amerikan uçakları Guam’a dönmeden önce Güney Kore’nin Osan Hava Üssü üzerinde de alçak uçuş yaptı.

Amerika bunun dışında başarılı bir şekilde füze savunma sistemi denemesi gerçekleştirdi.

Trump Çin’i eleştirdi

Bu arada Amerika Başkanı Donald Trump Kuzey Kore’nin füze denemeleriyle nükleer programını durduramadığı gerekçesiyle Çin’i bir kez daha eleştirdi.

Trump, Çin’in bu konuyu kolaylıkla çözebileceğini kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Kuzey Kore’yle ilgili olarak Rusya ve Çin’i suçladı. Tillerson, Rusya ve Çin’in bölgeye ve küresel istikarara tehdidi artan Kuzey Kore konusunda ortak sorumluluklarını olduğunu kaydetti.

Kuzey Kore Temmuz ayı içinde iki defa füze denemesi gerçekleştirdi. 28 Temmuz’daki füze’nin Japonya’nın batısına düştüğü belirtilse de uzmanlar bunun Amerika’nın birçok bölgesine erişebileceği anlamına geldiğini kaydediyor.

Çin, denemeyi protesto etti. Amerika, Güney Kore ve Japonya ise Güvenlik Konseyi’nden Kuzey Kore’yle ilgili daha güçlü bir karar çıkması için ortak çalışma kararı aldı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG