Erişilebilirlik

Köpeklerle Oynayan Bebekler Daha Az Hasta Oluyor


Bebeklerin bağışıklık sistemi evlerinde kedi-köpek varsa daha güçlü oluyor. Bu bebekler özellikle alerjilere karşı sağlam bir bağışıklık sistemi geliştiriyor. Araştırmalara göre, evlerinde köpekle yaşayan bebekler kulak enfeksiyonu, öksürük ve nezle gibi hastalıklara daha az yakalanıyor. Ayrıca evlerinde evcil hayvan olmayan bebeklere göre antibiyotiklere daha az ihtiyaç duyuyorlar.

Kuopio Universitesi Hastanesi doktorları ve Dr.Eija Bergroth’ya göre köpeklerin eve getirdikleri kir ve alerjenler, bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendiriyor. Araştırmacılar Eylül 2002-Mayıs 2005 arasında kendi hastanelerinde doğan 397 bebeği bir yıllık gözlem altında tuttu.

Bebekler henüz dokuz haftalıkken aileler bebeklerinin günlüklerini tutmaya başladılar. Yeni doğmuş bebeklerin sağlık durumunun yanı sıra kediler ve köpeklerle olan temasları da her hafta kayda geçirildi. Bebeklerin %35’i zamanlarının büyük bölümünü köpeklerle, %24’ü ise kedilerle geçirdi. Araştırmaya katılanların hemen hemen her üç aileden birinin evinde köpek ve dörtte birinin evlerinde de kedi olmasına rağmen, araştırma süresi boyunca bebeklerin büyük çoğunluğu köpeklerle bir araya geldi, yaklaşık üçte birinin ise kedilerle teması oldu.

Ailelerin belirlemelerine göre, 285 bebek ilk doğum günlerinden önce ateşlendi, 157’si kulak enfeksiyonu, 335’i öksürük, 128’i nefes darlığı, 384’I nezle oldu, 189’u antibiotik kullanmak zorunda kaldı. Araştırmacılar köpeklerle teması olan bebeklerin, kedilerle temasları olan bebeklere göre daha az hasta olduğunu gözlemledi. Örneğin, ailelerin günlüklerine göre evde köpekleri olmayan ailelerin bebeklerinin %65’I, evinde köpeği bulunan ailerinin bebeklerinin ise %72 ila %76’sı sağlıklı. Evinde köpek bulunan ailelerin bebekleri yüzde 44 daha az kulak enfeksiyonu geçiriyor, antibiyotik kullanma oranıysa %29 daha az.

Araştırmacılara göre, köpeklerle günde en az 6 saatten az zaman geçiren bebeklerin hastalığa yakalanma olasılığı daha düşük. Pediatri dergisinde yayınlanan araştırmada uzmanlar, köpeklerle aynı ortamda bulunan bebeklerin daha sağlıklı olmasını, köpeklerin insanlara göre evlere daha çok kir ve alerjen getirmesine bağlıyor. Reuter Haber Ajansı’na bilgi veren araştırmacı Bergroth, köpeklerin eve getirdikleri mikropların, bebeklerin bağışıklık sistemlerini daha hızlı olgunlaştırdığını ve bebeklerin solunum hastalıklarına yolaçan virüs ve bakterilere karşı daha güçlü bir savunma geliştirmesini sağladığını söyledi. Bu teori yaygın olarak "hijyen hipotezi" (hygiene hypothesis) olarak adlandırılıyor.

Boston Çocuk Hastanesi'nde pediatrik pulmoner birim başkanı olan Dr. T. Bernard Kinane, doğal ortama maruz kalınırsa, bağışıklık sisteminin normal alerjenlerle mücadele etmeyeceğini söylüyor. Araştırmada görevli olmayan Kinane, Reuter Haber Ajansı’nın sağlık bölümüne yolladığı e-mailde her araştırmanın köpeklerin solumun sağlığına yararlı olduğunu göstermediğini, ama o yönde genel bir eğilim olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG