Erişilebilirlik

Konserve Kutularda Çocuk Sağlığına Zararlı Madde


Konserve Kutularda Çocuk Sağlığına Zararlı Madde
Konserve Kutularda Çocuk Sağlığına Zararlı Madde

BPA adı verilen kimyasal madde, sert plastik şişe ve konserve kutularının iç kaplamalarında yıllardır kullanılıyor. BPA’nın kanser, kalp hastalığı ve çocuklarda beyin gelişimi sorunlarına neden olabileceğine ilişkin araştırmalardan sonra BPA’nın biberonlarda kullanımına Amerika’da kısıtlama getirildi. Meme Kanseri Vakfı ise çocukların tüketimi için pazarlanan konserve gıdalarda bulunan BPA seviyesine ilişkin yeni bir rapor yayınladı.

Bisfenol A ya da kısaca BPA’nın hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda meme ve prostat kanseriyle ilgisi olduğu saptandı. BPA, plastik ve bir tür yapıştırıcı olan epoksi reçinesinde sıkça kullanılıyor. BPA ayrıca salgı bezlerini ve hormonları etkileyen bir kimyasal madde. Kansere neden olan çevresel etkenleri ortadan kaldırmaya çabalayan Meme Kanseri Fonu yayınladığı raporda çocuklara yönelik üretilen konserve gıdaların yüksek seviyede BPA içerdiğini saptadı. Örgüt yetkilisi Connie Engel, “Meme Kanseri Fonu çocuklara pazarlanan konserve gıdaları incelediğinde hepsinde BPA olduğunu ortaya çıkardı. En yüksek BPA oranlarınaysa Campbell’in Disney Prenses ve Toy Story çorbalarında rastlandı,” diyor.

Georgetown Üniversitesi Lombardi Kanser Merkezi’nden doktor Leena Hilakivi-Clarke ise hayvanlarda yapılan deneylerin BPA ve meme kanseri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösterdiğini söylüyor. Doktor Hilakivi kanserin ortaya çıkmasının 50 yıl aldığını, çocuklarda görülen tip 2 şeker hastalığının daha kaygı verici olduğunu ve BPA’nın çocuk ve yetişkinleri farklı etkilediğini belirtiyor. Uzman, “BPA seviyesi ölçülen insanların yüzde 90’ında pozitif sonuç alınıyor. Bu da insanların çoğunda BPA mevcut demek. BPA, çocuklarda görülen tip 2 şeker hastalığı riskini arttırıyor. Çocuklar ayrıca hormonal salgıların bozulmasından çok daha çabuk etkileniyor. En hassas olanlarsa hamileler ve ana rahmindeki ceninler,” diye konuşuyor.

BPA’nın kısırlık, kız çocuklarının erken bluğ çağına girmesi ve obeziteyle de ilgisi olduğu saptandı. BPA’yla ilgili tıbbi bulguların çoğuna itirazlar var. Araştırmalarsa sürüyor. Kimi eyaletler biberon ve oyuncaklarda BPA kullanılmasını yasakladı. Ürünlerinde en yüksek BPA seviyesinin saptandığı Campbell şirketi sözcüsü ürünlerinin güvenilir olduğunu ve kanıtların, konservelerin iç çeperinde kullanılan BPA’nın insan sağlığına zararlı olmadığını gösterdiğini söyledi. Araştırmada adı geçen bir başka şirket Annie’s ise BPA’ya alternatif aradığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG