Erişilebilirlik

“Kongre'yi İkna Edecek Olan Biden Yönetimidir”


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye F-16 satışında ABD Kongresi’nin onayı gerektiğini belirterek, Kongre’yi ikna edecek olanın Biden yönetimi olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, NTV kanalında yaptığı açıklamada, mevcut F-16’ların modernizasyonu ve yeni model F-16’ların Türkiye’ye satılmasıyla ilgili sürecin başladığını anımsatarak, askeri yetkililer arasındaki müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Çavuşoğlu, bu süreçte Türkiye karşıtı bir grup Kongre üyesinin ABD yönetimine bir mektup yazdığını da hatırlattı. Çavuşoğlu, “Bu mektupta ‘F-16’ların Türkiye’ye verilmemesi gerektiğini’ söylediler. Yönetim de bu mektuba cevaben ‘F-16’ların Türkiye’ye verilmesinin sadece Türkiye için önemli olmadığını, ABD ve NATO için de çok önemli olduğunu’ söyledi. Bunu önemsiyoruz. Şimdi müzakerelerin devam ettiği bu süreç resmen başladığı zaman, Kongre’nin onayının alınması gerekiyor. Burada Kongre’yi ikna edecek olan Biden yönetimidir” dedi.

Roma’daki G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden’la görüştüğünü anımsatarak, “Bu görüşmede Biden’ın bir teklifi oldu: ‘Bizim sorunlu alanlarımız var, bir de işbirliğimizi arttırabileceğimiz alanlar var. Tüm bu konuları ele alacağımız bir stratejik mekanizma oluşturalım’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu teklifi olumlu karşıladı” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’ın 4 Nisan’daki Ankara ziyareti sırasında, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'nın ilk toplantısının yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, mekanizmanın dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısını yapmak için de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 18 Mayıs tarihini önerdiğini, görüşmenin bu tarihte Washington’da yapılmasının planlandığını belirtti.

“ABD samimi olursa, gerekli adımları atarız”

Çavuşoğlu Türkiye ile ABD arasında oluşturulan stratejik mekanizmanın sonuç odaklı olmasını istediklerini vurgulayarak, “Daha önce Münbiç yol haritası vardı, 90 günde uygulanacaktı, uygulanmadı. Geçmiş yönetimleri suçlamak için söylemiyorum ama böyle tecrübelerimiz var. Aynı şekilde kuzeydoğu Irak’ta PKK-YPG’li teröristleri, ABD ve Rusya 30 kilometre aşağıya indirecekti. Görüyoruz ki, halen o bölgelerde teröristler var. Yani sonuçta, bu mekanizmayı önemsiyoruz. İnşallah hem yaşadığımız sorunları aşabiliriz, savunma sanayii ürünleri de buna dahil, hem de işbirliğimizi daha da güçlendiririz. Amerika bu yönde samimi olursa, biz de beraberce gerekli adımları atarız” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG