Erişilebilirlik

Kongre'yi Zor Günler Bekliyor


Kongre'yi Zor Günler Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Amerika’da kongre tatili bu hafta sona erdi. Geçen hafta Şükran Günü’nü kutlayan kongre üyeleri, 2015’in son çalışma dönemi için Washington’a geri döndü. Hükümet harcamalarından Suriyeli mültecilerin kabulüne kadar birçok kritik konuda karar alması beklenen Kongre üyeleri için Aralık ayı zor geçecek gibi görünüyor.

Başkan Barack Obama’ya göre, Amerikan halkının, ülkelerindeki katliamdan ve baskıdan kaçan Suriyelilerin durumunu anlaması gerekiyor: “Dünya, kendileri ve aileleri için daha güvenli ve daha iyi bir gelecekten başka bir şey istemeyen insanlarla dolu. Amerika’yı Amerika yapansa, bu insanlara şans veriyor olması.”

Paris saldırılarının ardından, Temsilciler Meclisi, Suriyeli mültecilerin Amerika’ya girişini askıya alan bir yasa geçirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Bizim ülkemiz hep misafirperver oldu. Ama teröristlerin bundan faydalanmasına izin veremeyiz. Sonradan üzülmektense, baştan önlem almamız gereken bir durum yaşıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Beyaz Saray, Obama’nın mülteci yasasını veto edeceğini açıkladı. Ancak, mülteci yasası, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre’nin, 11 Aralık’a kadar imzalanması gereken bütçe kanununa ekleyebileceği kararlardan sadece bir tanesi. Eğer bütçe kanunu zamanında imzalanmazsa, Amerika bir kez daha hükümetin kısmen kapanması riskiyle karşı karşıya kalacak. Öte yandan Cumhuriyetçiler, Aile Planlama Örgütü’ne verilen hükümet desteğini de ek bir yasayla kesmek istiyor.

Ryan, “Halktan toplanan verginin bir kuruşu bile Aile Planlama Örgütü’ne verilmemeli” diyor.

Senato Çoğunluk lideri Harry Reid, “11 Aralık göz açıp kapayıncaya kadar gelecek” şeklinde konuştu.

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin bu taktiklerinden şikayetçi.

Reid, “Demokratlar, hükümetin kapanmasını önlemek için Cumhuriyetçilerle işbirliği yapmaya hazır. Ama prensiplerimize aykırı ek yasaları kabul etmeyeceğiz” diyor.

Cumhuriyetçiler, partilerinin siyasi hedeflerinden taviz vermeyeceğini söylüyor.

Paul Ryan, “Uzun zamandır siyasetin içindeyim. Bütçe kanunları içinde her zaman ek kararlar geçirdik” diyor.

Kongre, yılsonu kavgalarının yabancısı değil. Her yıl, Washington her yıl hararetli bütçe tartışmalarına sahne oluyor ve bu mücadele başkentten ayrılıp aileleriyle birlikte Yeni Yıl kutlamalarına katılmak isteyen Kongre üyelerinin oylamayı erteleme kararıyla sona eriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG