Erişilebilirlik

'Kongre'nin Desteği Obama İçin Çok Önemli'


Kongre’nin Desteği Obama İçin Çok Önemli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00
Amerika’nın Sesi Kongre muhabiri Cindy Saine’e göre, Kongre’den onay alamamak Obama’yı çok zor durumda bırakır , buna karşılık destek gelirse diplomasi alanında Başkan’ın eli güçlenir.

Polat- Amerikan Kongresi Başkan Obama’nın Suriye’ye sınırlı ve ölçülü askeri müdahale planı konusunda kuşkulu görünüyor. Önümüzdeki günlerde çok yoğun ve zorlu tartışmalar bekleniyor Kongre’de diyebilir miyiz?

Saine- Evet, çok çetin tartışmalar olacak bence. Yoğun bir görüşme trafiği de göreceğiz. Başkan televizyonda konuşacak, Kongre üyeleriyle temaslar gerçekleştirecek, onlarda bire bir yüz yüze görüşmeler yapacak. Hergün kapalı kapılar ardından brifingler olacak, videolar, fotoğraflar paylaşılacak Suriye’deki kimyasal saldırıyla ilgili, yönetim yetkilileri saldırıya maruz kalan Suriyeli çocukların, ölen kadınların, gençlerin yürek parçalayan resimlerini gösterecek Kongre üyelerine. Bence çok yoğun tartışmalar yapılacak. Şu anda başkanın yetki isteme planının önünde ciddi bir engel var. Şu anda Senato’da ve Temsilciler Meclisi’nde en az 20 Demokrat, 20 de Cumhuriyetçi Kongre üyesi ve senatörün başkana yetki verilmesine “evet” diyeceklerini biliyoruz. Kongre’de toplam 535 üye olduğunu düşünürsek, bu çok sayıda milletvekili ve senatörün kararsız olduğunu veya “hayır” diyebileceğini gösteriyor. Bu yüzden Başkan Obama Kongre üyelerini ikna etmeye çalışacak, bu planın onaylanmasının önemli olduğunu, Amerika’nın dünyaya önemli bir mesaj vermesi gerektiğini anlatacak.

Polat- Kongre’de Başkan’a savaş yetkili verilmesine yalnızca Cumhuriyetçiler ya da sadece Demokratlar karşı çıkmıyor . Her iki partiden de savaş isteyen ve istemeyenler var denebilir mi?

Saine- Bu gerçekten çok ilginç çünkü bu konuda Kongre’de çok ilginç ve daha önce benzeri görülmemiş ittifaklar oluştuğuna tanık oluyoruz. Her iki partiden de karşı olanlarla destekleyenler biraraya gelebiliyor. Çok liberal bazı Demokratlar’ın çok savaş karşıtı olduğunu biliyoruz, bunlar bu savaş bizim savaşımız değil, bu savaşa girmek, yeni bir Ortadoğu batağına batmak istemiyoruz dediğini görüyoruz. Şimdi başkan sınırlı olacak diyor ama ya olmazsa ve Esat karşılık verirse Amerika’nın da karşılık vermesi gerekir, böyle olursa da iş büyür diyorlar. Cumhuriyetçi Parti’nin de çok muhafazakar üyeleri, çok fazla masraf olur, Amerika’nın büyük borçları var, önce bunları düşünmemiz gerekir diyorlar. Ancak iki partinin Kongre’deki liderleri, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’la Demokrat Kongre liderleri, Başkan’a destek vereceklerini açıkladı. Ancak liderlerin dışında birçok Kongre üyesinin, başkana savaş yetkisi verilmesini onaylamak için daha çok kanıta ihtiyaç var dediğini görüyoruz. Yani Başkan’ın işi çok zor.

Polat- Başkan Obama bu akşam bir televizyon konuşması yaparak hem Amerikan Kongresi’nehem de Amerikan halkına seslenecek. Başkan’ın konuşması Suriye konusunda Kongre’yi ve Amerikan kamuoyunu bilgilendirme ve ikna etmede ne kadar etkili olabilir dersiniz?

Saine- Bütün gözler Başkan’ın konuşmasına kilitlenmiş olacak. Bu konuşma son derece önemli. Ruanda’dan Bosna örneğine kadar birçok soykırıma değinmesi bekleniyor. Amerikan Kongresi’yle halkını Suriye konusunda ikna etmek için elinden geleni yapacak. Bu çok büyük sorumluluk ve zor bir iş. Çünkü konuştuğum Kongre üyeleri ve danışmanları, savaş aleyhtarı e-mail ve mektup yağmuruna tutulduklarını söylüyor. Seçmenler Suriye’ye müdahale istemediklerini vurgulayan e-mailler gönderiyorlar kendi milletvekili ve senatörlerine. Irak ve Afganistan yüzünden yorgun düştüklerinin ve yeni bir savaş istemediklerinin altını çiziyorlar. Birçok kişi de Irak’ta kitle imha silahları olduğu söylendi ve savaşa girdik, sonra bu doğru çıkmadı diyor. Bu yüzden de kuşkuyla bakıyorlar Suriye’ye müdahalenin gerekli olduğu tezine.

Polat- Eğer Başkan Kongre’den Suriye’ye aaskeri müdahale için yetki alamazsa, o zaman ne olur? Asıl bir tablo çıkar karşımıza?

Saine- Başkan aslında açık açık Kongre neye karar verirse o şekilde davranacağım demedi. Ancak Kongre’nin onayını alamazsa, bu Başkan’ı çok zor bir duruma sokar. Unutmayın ki hem Senato’nun hem de Temsilciler Meclisi’nin onayı gerekiyor. Uzmanlar Senato’dan onay almasının Demokratlar çoğunlukta olduğu için mümkün olabileceğini söylüyor. Ancak Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Cumhuriyetçiler’de olduğu için oradan onay almakta çok zorlanacağı benziyor. Uzmanlara bakarsak, çoğu uzman, bu yüzden Başkan’ın, planı reddedilirse yine de Suriye’ye karşı bir askeri müdahalede bulunmasını beklemediklerini söylüyor. Belki Suriye’nin yeniden kimyasal silah kullanıp kullanmadığını görmek için bekleyebilir deniyor.

Polat- Suriye şu anda Kongre’nin önündeki en önemli konu olsa da Obama yönetiminin ilgilenmesi gereken çok önemli başka konular da olduğu bir gerçek. Bütçe ve göçmenlik reformu. Bunlar Amerikan kamuoyu açısından ne kadar önemli diyebiliriz?

Saine- Aslında Suriye krizi bütün önemli konuları bir kenara itmiş gibi görünse de örneği önümüzdeki ay federal hükümet bütçesi yine gündeme gelecek. Borç tavanının yükseltilmesi gerekiyor. Kongre göçmenlik reformu da dahil birkaç önemli konuyu daha ele almak zorunda kalacak.

Polat- Amerikan kamuoyu ekonomik sıkıntılar ve bütçe sorunları yüzünden de yeni bir savaş istemiyor demek mümkün mü?

Saine- Evet, doğru, gerçekten de birçok kişi eğer Suriye konusuna ille de para harcanacaksa bu para Suriye’de savaşa girmek için değil, örneğin mültecilere yardım için harcansın diyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG