Erişilebilirlik

Kongre'den IŞİD Stratejisine Temkinli Destek


Kongre'den IŞİD Stratejisine Temkinli Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Başkan Obama’nın Irak ve Suriye’deki IŞİD militanlarına karşı başlatılan askeri müdahalenin kapsamını genişletme stratejisi, Kongre üyeleri tarafından hem memnunlukla karşılandı, hem de eleştiri aldı

IŞİD’le mücadele stratejisini bir televizyon konuşmasıyla açıklayan Başkan Obama, Kongre’yi, bu mücadeleye destek vermeye çağırdı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Kongre üyesi Ed Royce’a göre Başkan Obama, harekete geçmek için çok bekledi:

”Yedi ay boyunca biz beklemedeyken IŞİD sadece daha fazla silah elde etmekle kalmadı, aynı zamanda Musul Merkez Bankası’nı ele geçirerek ve başka birçok bankayı soyarak mali gücünü de arttırdı. IŞİD artık çok daha büyük bir tehdit.”

Demokrat New York milletvekili Eliot Engel ise Obama’nın IŞİD’e müdahalenin neden gerekli olduğunu çok iyi anlattığını söylüyor:

”IŞİD’i dağıtıp yok etmezsek örgüt, Irak ve Suriye’yi Amerika ve müttefiklerine karşı terörist saldırılar düzenlemek için üs olarak kullanacak.”

Cumhuriyetçi Parti Tennessee temsilcisi Marsha Blackburn ise Başkan Obama’nın IŞİD tehdidinin farkına varmasından memnun. Ancak Blackburn, başta kurulacak uluslararası koalisyon olmak üzere, Obama’nın stratejisi hakkında daha fazla bilgi vermesini istiyor:

”Başkan Obama, Somali ve Yemen’de izlediği stratejiyi IŞİD için de kullanacağını söylüyor. Son birkaç yıldır Somali ve Yemen stratejilerinden olumlu sonuç alınamadı. El Kaide’nin Yemen’deki kolu, örgütün en güçlü birimi. Bu nedenle daha sert davranıp IŞİD’i yenmemiz gerekiyor.”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Obama’nın IŞİD’e yönelik askeri operasyonları Kongre’nin onayı olmadan da genişletebileceği belirtildi. Ancak Obama’nın Suriye’deki ılımlı isyancılara askeri yardım yapmak için Kongre’den onay alması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Royce, Kongre’nin Suriye’de hem IŞİD’e hem de Devlet Başkanı Beşar Esat’a karşı savaşan isyancılara yardım için onay vereceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG