Erişilebilirlik

'Amerikan Kongresi'nde Türk Dostluk Grubu Güçlenecek'


'Amerikan Kongresi'nde Türk Dostluk Grubu Güçlenecek'
'Amerikan Kongresi'nde Türk Dostluk Grubu Güçlenecek'

Amerika Türk Koalisyonu, Salı günü yapılan Kongre seçimlerinde Türk Amerikan Dostluk Grubu’nun 25 üyesini kaybedeceğini; ancak Kongre’in Ocak ayında yeniden toplanmasıyla 30 üye kazanacaklarını açıkladı

Amerika Türk Koalisyonu, Salı günü yapılan Kongre seçimlerinde Türk Amerikan Dostluk Grubu’nun 25 üyesini kaybedeceğini; ancak Kongre’in Ocak ayında yeniden toplanmasıyla 30 üye kazanacaklarını açıkladı. Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, seçimleri “başarı öyküsü” olarak nitelendirdi.



2 Kasım ara seçimlerinde muhalefetteki Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu alırken, Senato’da da önemli kazanımlar elde etti. Seçim sonuçları Türk asıllı Amerikalı seçmenler veya Türkiye’nin çıkarları açısından nasıl yorumlanmalı? Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, seçimlerin Türk asıllı Amerikalılar açısından bir başarı öyküsü olduğunu söyledi.

McCurdy şöyle konuştu: “Bu gerçek bir başarı öyküsü. Ülke çapında Türk asıllı Amerikalılar çok faaldi, özellikle New Hapshire, New Jersey, Kuzey Carolina, Texas, California, Arizona ve Florida’da. Taban hareketinde çok etkili oldular. Çok sayıda yeni Kongre üyesi var ve Türk Amerikan ilişkilerine destek verecekler.”

Peki yeni Kongre’de Türk Amerikan Dostluk grubuna ne olacak? Şu anda Türk Amerikan Dostluk Grubunun 125 üyesi var. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan McCurdy, bu seçimlerde 25 dostluk grubu üyesini kaybettiklerini söyledi. Türk Amerikan Dostluk Grubu üyesi 11 Milletvekili emekli oluyor; 14 Milletvekili seçimi kaybetti. Ancak McCurdy, Ocak ayında - bazıları yeni seçilmiş olmak üzere - 30 Kongre üyesinin daha Türk Amerikan Dostluk Grubu’na katılacağını açıkladı.

Seçim sonuçlarına göre, Kongre’de bazı önemli makamlarda değişiklik olacak. Demokrat Partili California Milletvekili Nancy Pelosi meclis başkanlığını kaybetti. Yerine Cumhuriyetçi Partili Ohio Milletvekili John Boehner’ın geçmesi bekleniyor. Demokrat Partili California Milletvekili Howard Berman Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu başkanlığını bırakmak durumunda kalacak. Yerine, Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen geçecek. Ermeni lobisinin kuvvetle desteklediği Pelosi’nin ve Berman’ın bu makamları bırakması, yerine Boehner’ın ve Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen Lehtinen’in geçmesi hemen her yıl gündeme gelen Ermeni tasarısını nasıl etkiler?

McCurdy umutlu: “John Boehner’ın, Meclis Başkanı Pelosi’ye nazaran Türk Amerikan ilişkilerinin önemini daha iyi takdir ettiğini düşünüyorum. Başkan Pelosi Ermeni soykırımı tasarısına büyük önem veriyordu. Boehner böyle düşünmüyor. Hatırlarsanız, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda Ermeni soykırımı tasarına karşı verilen mücadelenin başını Kongre üyesi Ros-Lehtinen çekiyordu. Türkiye’nin dostudur. Kendi seçim bölgesinde, Florida’da, Türk asıllı seçmenlerin desteğini buluyor ve onların kaygılarını dinliyor.

Pelosi’nin Meclis Başkanlığı’ndan ayrılması, yerine Boehner’ın geçmesini Ermeni asıllı Amerikalılar nasıl görüyor? Amerika’nın Sesi Ermenice Yayın Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi Washington Bürosu Direktörü Aram Hamparian tasarının kabulü için Boehner’la da çalışacaklarını söyledi.

Hamparian şöyle konuştu: “Yeni üyelerin tümüyle çalışmaya hazırız. Elbette, Başkan Pelosi Ermeni konularında büyük bir destekçimizdi. Yeni Başkan Boehner için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ancak onunla da bu konuları görüşme fırsatını bulunca Ermeni soykırımı tasarısının kabulünün önemini görecektir.”

Ermeni tasarısı Temsilciler Meclisi’nin Dışişleri Komisyonu’nda onaylanmış, Kongre takvimine konmuştu. 111’nci Yasama dönemi daha sona ermedi. Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, tasarının Ocak ayından önce gündeme alınmasının teknik olarak mümkün olduğunu, ancak Kongre üyelerinin Amerika’nın gerçek sorunlarıyla ilgileneceklerini umduğunu söyledi ve yasama gündeminin çok yoğun olduğunu belirtti.

McCurdy bu seçimleri bir başarı öyküsü olarak nitelerken, aday olan beş Türk asıllı Amerikalı’dan ikisinin zafere ulaştığını da hatırlatıyor: Salı günü, Jay (Ceyhun) Karahan Texas eyaletinin Houston kentinde Harris İlçesi 8’inci Mahkeme Başyargıçlığı’na; John Alpay da California’nın San Clemente kenti Capistrano Birleşik Eğitim Bölgesi 3’üncü Bölge Meclisi üyeliğine seçildi.

McCurdy şöyle diyor: “Bence bu çok önemli... Amerika’da ilk kez olarak beş Türk asıllı Amerikalı seçimde aday oldu. Ne yazık ki hepsi kazanamadı. Hepimiz üzüldük. Ancak iyi haber şu: ikisi kazandı. Beşi de bu alanda öncü rolündeler ve başka Türk asıllı siyasetçiler için ilham kaynağı oluşturuyorlar, özellikle yeni nesil için. İyi bir başlangıç oldu. Şu an bu ülkede üç Türk asıllı Amerikalı seçimle işbaşına gelerek kamuya hizmet ediyor. Yargıç Karahan önemli oy farkıyla yeniden seçilmeyi başardı. John Alpay, California’daki en büyük eğitim bölgelerinden birinde başarıya ulaştı. Bu yıl seçime girmek durumunda kalmadı ama Illinois eyaleti Naperville İlçesi Mütevelli Heyeti üyelerinden Esin Bushe görevine devam ediyor."

Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, Türk asıllı Amerikalıların siyasete katılımı açısından gelecekten umutlu olduğunu söyledi.





(VOA - TGRT Haber Ortak Yayını - 4 Kasım 2010)

XS
SM
MD
LG