Erişilebilirlik

Kongre'de Siyasi Krizler Kaçınılmaz


Kongre'de Siyasi Krizler Kaçınılmaz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerikan Senatosu’nun Cumhuriyetçi Başkanı siyasi çıkmazı sona erdirme sözü verdi. Bu tür dostluk havası her yeni Kongre göreve başlarken alışılagelen ancak yerini hızla ateşli siyasi çatışmalara bırakan bir olay. Son haftalarda uzlaşmazlık örnekleri yaşanması da bunu kanıtlıyor

Yıllardır Senato, silah reformundan işsizlere yardıma kadar çeşitli yasa tasarılarına mezar oldu. Bunun nedeni Senato kurallarının azınlıktaki partiye yasa tasarılarının oylanmasını engelleme olanağı vermesi.

Son beş yılda Cumhuriyetçiler Senato’da yasa engellemeyi adet haline getirdi. Bu da kurumu çalışamaz duruma düşürdü.

Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell pişmanlık duymadıklarını söylüyor: “Eğer Demokratlar bu yıl gerçekten birşey yapılmasını istiyorlarsa bizimle birlikte çalışmayı öğrenmek zorundalar.”

Artık Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu ele geçirmesiyle roller değişti. McConnell çoğunluk lideri olarak ortak amaçlar için işbirliği önerdi: “Gelin sevdiğimiz Senato’yu yeniden kuralım. Anlaşabileceğimiz alanlara bakalım. Hepsinden önemlisi, Washington’u hizmet ettiğimiz Amerikan halkı için yeniden işler hale getirelim.”

McConnell her iki partiden senatörlere daha sınırsız tartışma ve ele alınan tasarılara daha fazla değişiklik önergesi verme fırsatı tanımayı planlıyor. Demokratlar da en azından şimdilik Cumhuriyetçiler’in getireceği her tasarıyı engellemeyeceklerini söylüyor.

Senatör Richard Durbin de bunlardan biri: “Demokratlar olarak Cumhuriyetçiler’e kıyasla çok daha iyi bir azınlık grubu olacağız.”

John Hudak: “Gerçekte Senato yine çalışamayacak.”

Brookings Enstitüsü uzmanı John Hudak’a göre iyimser beklentiler, yerini sert siyasi çekişmelere bırakacak ve engellemeler yeniden başlayacak: “Demokratlar geçmişte bunu yaptı. Cumhuriyetçiler de aynı şekilde davrandı. Bence bütün engelleme yapmama ve normal düzene dönme sözlerine rağmen sonunda yeni Kongre’nin eskisinden farklı olmadığını göreceğiz.”

Derin ideolojik bölünmeler de süreceğe benziyor. Cumhuriyetçiler’in iş dünyası yanlısı gündemi Demokratlar’ı yine kızdıracak. Demokratlar’ın yoksulların çıkarlarını koruyan hükümet programlarını savunmaları da Cumhuriyetçiler’in bütçe kesintisi hedefleriyle çatışacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG