Erişilebilirlik

Kongre'de Siber Güvenlik Tartışıldı


ABD Temsilciler Meclisi, siber güvenliği korumayı amaçlayan Siber İstihbarat Paylaşım ve Koruma Yasası'nı onayladı

ABD Temsilciler Meclisi, siber güvenliği korumayı amaçlayan yasa tasarısını onayladı. Siber İstihbarat Paylaşım ve Koruma Yasası Perşembe günü onaylandı. Yasanın amacı, Amerika’daki bilgisayar sistemlerini siber saldırılardan korumak. Obama Yönetimi, kişilerin özeline girilmesine yolaçacağı ve bireysel hakları ihlal edeceği gerekçesiyle yasaya karşı çıkıyor. Bu yüzden Başkan’ın yasayı veto etmesi sözkonusu.

Siber İstihbarat Paylaşım ve Koruma Yasası Temsilciler Meclisi’nden 168’e karşı 248 oyla geçti. Yasa, özel şirketlerin Amerikan hükümetine bağlı istihbarat daireleriyle kendi istekleriyle olası tehdit ve saldırılarla ilgisi olabilecek bilgiyi paylaşmalarına izin veriyor. Tasarıyı hazırlayıp sunan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Rogers, amacın Amerika’nın bilgisayar altyapısını ve patent haklarını Çin ve Rusya gibi ülkelerle teröristler ve siber saldırganlardan gelebilecek tehditlere karşı korumak olduğunu söyledi.

Başkan Obama yasayı veto edebilir çünkü Obama, kişisel bilgilerin paylaşılmasına karşı. Medeni hakları savunan kuruluş ve dernekler de özel bilgilerin paylaşılmasını istemiyor. Başkan Obama Senato’da görüşülen ve siber güvenlik konusunun tümüyle İç Güvenlik Bakanlığı’nın sorumluluğuna verilmesini öngören tasarıyı destekliyor. Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner, Obama’nın tutumunu eleştirdi ve Başkan’ın amacının internetin kontrolunu tamamiyle hükümete vermek olduğunu öne sürdü.

Siber güvenlik uzmanlarıysa Amerikan Kongresi’nde yapılan görüşmelerde hükümetin bilgisayar sistemlerine yönelik büyük siber saldırı tehditlerinden korunmak için acil olarak harekete geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Temsilciler Meclisi Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Amerikan ekonomisine ve teknolojisine dair en fazla bilgi toplayan ülkenin Çin olduğunu söylüyor.

McCaul, ”Çin’in siber savaş kapasitesi ve istihbarat toplama becerileri diğer tüm ülkelerinkinden daha üstün. Çin, sade vatandaşlardan oluşan hackerlar, siber casusluk grupları ve siber savaş ordu birlikleri oluşturdu,” diyor.

Oturuma katılan uzmanlar Rusya, İran ve Kuzey Kore’nin de siber saldırılar üzerinde çalıştığını, Amerikan elektrik ve toplu taşımacılık sistemlerine yönelik siber saldırıların Amerikan karşıtı terörist ve yabancı istihbarat teşkilatlarından da gelebileceğini söyledi.

Federal Soruşturma Bürosu siber güvenlik eski uzmanı Shawn Henry, oldukça kötümser.

Henry şunları söylüyor:

”Birçok büyük şirketin bilgisayar sistemlerine girildi. Bu da çok fazla miktarda bilginin, ekonomik rekabet gücü ve ulusal güvenliğin kaybı demek. Siber saldırıya uğrayan çok sayıda şirket, haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca sistemlerine düşman unsurların girdiğinin, hatta hala sistemde varolduğunun farkına varmıyor.”

Kongre’de konuşan uzmanlar internet korsanlarının, Amerikan hükümetinin tüm dairelerinin bilgisayar sistemlerine girdiğini hatırlattı. Uzmanlar, Kongre, hükümet ve iş dünyasını, bu tehdidin ciddiyetini kavramaya ve siber saldırılara karşı acil stratejiler geliştirmeye çağırdı.

Temsilciler Meclisi’nin ele aldığı dört ayrı siber güvenlik yasa tasarılarından biri, şirketlerin ve hükümetin siber güvenlik bilgi ve tekniklerini paylaşmasını ve hükümetin İnternet hizmetlerini ve büyük şirketlerin bilgisayar ağlarını korumada oynadığı rolün kapsamının genişletilmesini öngörüyor.

Bazı Demokrat Partililer, yasa tasarılarının, hükümete yeterli yetki tanımadığı, şirketlerin sadece isteğe bağlı bilgi paylaşımında bulunmasını sağladığı görüşünde.

Demokrat Parti Mississippi Milletvekili Bennie Thompson da bunlardan biri:

”Siber hafta bittiğinde Amerika hala siber güvenlik çabalarını tek elde toplayacak, Amerikan vatandaşlarının mahremiyet haklarını koruyacak kapsamlı ulusal bir stratejiye kavuşmuş olmayacak.”

Temsilciler Meclisi’nde ele alınan diğer yasa tasarıları siber araştırma-geliştirme ve eğitimin ve federal bilgisayar ağlarının güvenliğinin arttırılmasını öngörüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG