Erişilebilirlik

'Kongre’de FBI Soruşturması Başlatılabilir'


Bugün Amerika’da muharipleri anma günü o nedenle federal daireler ve birçok işyeri kapalı. Ancak Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Başkanı Orgeneral David Petraeus’un Cuma günü istifasını yol açan gelişmeler Amerikan medyasında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Petraeus, kendisi hakkında bir biyografi yazan ve eski bir ordu mensubu olan Paula Broadwell’le evlilik dışı ilişkisinin ortaya çıkmazı üzerine Cuma günü CIA Başkanlığı görevinden istifa etmişti.

Bu haber iki açıdan yankı buldu, birincisi orgenerali tanıyanların bu tür bir davranışı kendisinden beklememesiydi. 38 yıldır evli olan orgeneral, zekası ve başarılı kariyeri kadar etik ve karakter bakımından takdir ediliyordu. Federal Soruşturma Dairesi’nin (FBI) konuyla ilgili soruşturmayı idare ediş biçimi ise de en çok Kongre’de yankı buldu.

Cuma günü istifa haberinin ardından konu üzerinde yoğunlaşan medya, Petraeus hakkında Federal Soruşturma Dairesi’nin soruşturma başlattığını ve bunun nedenlerini geniş biçimde yayınladı. Petraeus’un bir süre beraber olduğu Paula Broadwell’in, yine CIA Başkanı ile evlilik dışı ilişkisi olduğunu düşündüğü bir kadına elektronik posta ile tehdit notları yolladığı anlaşıldı. Adı Jill Kelley olarak açıklanan bu kadın da tehdit mektuplarını aldığında kaynağını bulması için FBI’a başvurduğunda yaklaşık dört ay önce konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Amerika’da elektronik posta ile işlenen her suç Federal Soruşturma Bürosu’nun görev alanına giriyor.

Ordu ile ordu mensubu aileler arasında gönüllü koordinatörlük yapan Jill Kelley’nin Petraeus ile Tampa’da 2008-2010 yılları arasında görev yaptığı dönemde tanıştığı ve aile dostu oldukları biliniyor. Ancak bu aşamada CIA Başkanı ile bu kadın arasında evlilik dışı ilişki olup-olmadığı açıklığa kavuşmuş değil.

FBI yapılan başvuru üzerine Ağustos ayında soruşturmayı başlattığında elektronik postanın kaynağı biyografi yazarı Patrcia Broadwell’e ardından da CIA Başkanı’na uzandı. Her ikisi de soruşturma kapsamında ifadeleri alındığında aralarındaki ilişkiyi kabul etti.

Ancak Washington’da özellikle Kongre koridorlarında yankı bulan FBI’ın bu soruşturmadan hiç kimseyi haberdar etmemesiydi. Amerikan yasalarına göre ulusal güvenlik ve istihbaratla ilgili her türlü gelişme veya soruşturmadan Kongre’deki ilgili komisyonların haberdar edilmesi gerekiyor. Ancak FBI’ın bu soruşturmadan yalnızca bağlı olduğu Adalet Bakanlığı’nı haberdar ettiği, Beyaz Saray’a dahi konu hakkında bilgi verilmediği söyleniyor.

FBI’ın konudan kendisini haberdar etmediği için en çok tepki veren Senato İstihbarat Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Diane Feinstein oldu. Senatör, bu konudan ancak CIA Başkanı’nın istifası sonrasında haberdar edildiğini söyledi. Senatör Feinstein, FBI’a bu yüzden Kongre soruşturması açılabileceğini da kaydetti.

Aynı şekilde Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Peter King de Beyaz Saray’a ve Kongre’ye bilgi vermediği için FBI’ı görevini ihmalle suçladı.

Petraeus’un istifasının zamanlaması da tartışmaya yol açtı. Bazı çevreler istifanın seçimler sonrasına bırakılmasını siyasi amaçlı olarak nitelendirdi, bazı çevreler ise Petraeus’un Kongre’de yapılacak Bingazi oturumundan hemen önce istifa etmesine dikkati çekti. Kongre 11 Eylül günü Bingazi’deki Amerikan konsolosluk binasında düzenlenen ve Büyükelçi Chris Stevens dahil dört Amerikalı’nın ölümüne yol açan saldırıları önlemede, istihbarat teşkilatları ile diğer kurumların yetersiz kalıp-kalmadığını belirleme amacıyla Kongre’de oturumlar yapıyor. Perşembe günü yapılacak oturuma CIA Başkanı Petraeus da davet edilmişti. Şimdi oturuma CIA başkanının yardımcısı katılacak. Ancak Kongre liderleri Petraeus’un, istifasına rağmen, kapalı kapılar ardında hala ifadesine başvurulacağını söylüyor.

Bu arada Petraeus’un istifası seçimler sonrasında yeni kabinesini kurma çalışmaları yürüten Obama yönetimini yeni bir isim arayışına itti. Bazı haberlerde halen Beyaz Saray’ın Terörle Mücadele Baş danışmanı John Brennan’ın ismi anılmaya başlandı.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG