Erişilebilirlik

Kongrede Cumhuriyetçiler İçin ‘Kadın Yılı’


Cumhuriyetçiler açısından 2018 kongrede gerçek anlamda bir ‘kadın yılı’nın başlangıcı oldu.

Batı Virginia’dan seçilen Cumhuriyetçi Carol Miller, Ocak ayından itibaren 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde göreve başlayacak en yeni Cumhuriyetçi kadın parlamenter olacak. 1990’ların başlarından bu yana Cumhuriyetçiler’in az kadın üyeye sahip olacağı bu dönemde 199 Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesinden sadece 13’ü kadın. Demokratlar’ınsa 89 kadın temsilcileri olacak.

Carol Miller
Carol Miller

Bu rakamlar Cumhuriyetçiler’in kendi içlerindeki cinsiyet ayrımcılığı konusuna hızla bir yanıt bulmaları gerektiği anlamına geliyor. Çünkü Başkan Donald Trump’ın ikinci kez seçilmeyi hedeflediği 2020 seçimlerine kadar Demokratlar büyük bir farkla daha fazla kadın temsilciyi, Senato ve Temsilciler Meclisi’ne sokmuş olacak. eğer şimdiki akım devam ederse o zamana kadar Cumhuriyetçi Parti “erkekler partisi” yakıştırmasıyla anılmaya devam edebilir.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerine danışmanlık yapan David Winston’a göre, “Kadın adayları öne çıkarmak için büyük bir gayret görülecek. Bu doğal bir sonuç. Çünkü ortamı başarı elde edebilecek şekilde oluşturmak gerekiyor” dedi.

Cindy Hyde-Smith
Cindy Hyde-Smith

Cumhuriyetçi Parti’deki erkek egemenliğinin çok net olarak hissedildiği Senato’daki yüz üyeye yeni katılan tek kadın üye, Tennessee adayı Marsha Blackburn oldu. Mississippi’den Senatör Cindy Hyde-Smith de geçen ay seçimleri kazanarak Senato’daki Cumhuriyetçiler’in sayısını7 kadın üyeye çıkararak yeni bir rekor kırılmasını sağladı. Hyde-Smith aynı zamanda Missisippi’den seçilen ilk kadın Kongre üyesi olarak siyasi tarihe geçti.Ancak bu rakam bile Senato’da 17 kadın üyesi bulunan ve bunların ikisi yeniden seçilen Demokratlar’ın yarısından az.

Kadın üyelerin azlığı konusundaki soruların yanıtları genelde benzer noktalara işaret ediyor. Uzmanlara göre, Başkan Donald Trump’ın kadınlarla ilgili rahatsız edici olaylarla dolu geçmişi, kadınlara yönelik cinsel saldırılara karşı #metoo kampanyasıyla birleşince, bu durum Demokrat kadın adayların seçilmesine yardımcı oldu. Bunun da ötesinde Başkan’ın kadınlara karşı rahatsız edici tavrı birçok seçmen ve potansiyel kadın adayın profiliyle uyuşmuyor.

Cumhuriyetçi Main Street Partnership adlı kurumun Başkanı Sarah Chamberlain, “Kadınlar tweetlerden hoşlanmıyor. Kullanılan bu dil nasıl yumuşayacak bilmiyorum. Eğer bir dilek dileme şansım olsa bunu dilerdim” dedi.

Associated Press Haber Ajansı’nın AP Votecast adlı kapsamlı seçim araştırmasına göre kadınlar son seçimlerde yüzde 41’e 57 oranında Demokrat adaylara destek verdi. Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’inde kontrolu ele geçirmelerini sağlayan kararsız bölgelerdeki önemli noktalarda kadınların verdikleri oylar belirleyici oldu. Erkeklerse son seçimlerde yüzde 51 oranında Cumhuriyetçi adaylara destek verdi. Demokrat adayları destekleyen erkeklerin oranı yüzde 46 oldu.

Stratejistler sorunun adayların kişiliklerinden değil partideki altyapının oluşumundan kaynaklandığını söylüyor.

Cumhuriyetçi Parti içindeki kadın aday sayısını arttırmak amacıyla çalışan Winning for Women örgütünden Andrea Bozek, “Parti olarak önemli noktaları kazanabilecek kadın adaylar belirlemeliyiz. Ancak parti yönetimi öncelikli bir konu olarak ele almadığı sürece bunun gerçekleşeceğini sanmıyorum” dedi.

Bu yıl her iki parti adına da rekor sayıda kadın aday seçim yarışına katıldı. Ancak Associated Press Haber Ajansı verilerine göre Demokratlar neredeyse üçte bir oranında daha fazla adayla Cumhuriyetçiler’e fark attı. Ve daha fazla kadın Demokrat aday seçimden galip çıktı.

Rutgers Üniversitesi’ndeki Amerikalı Kadın ve Politika Merkezi verilerine göre Kasım ayındaki seçimlerde yarışan kadın adaylardan 183’ü Demokrat Parti’dendi. Seçimde 52 Cumhuriyetçi kadın aday yarıştı, bu rakamla CumhuriyetçilerDemokratlar’ın çok gerisinde kaldı.

Partiler arasındaki kadın aday sayısındaki bu dengesizlik, Demokratlar tarafından kendi adaylarına yardımcı olmak amacıyla kampanyalarda ön plan çıkarıldı.

2017 yılında kurulan Winning for Women adlı kuruluş, bugüne dek kadın adaylara yardımcı olabilmek amacıyla 1 milyon dolardan fazla harcama yaptı. Bu örgüt ve diğerleri Demokratlar tarafından 33 yıl önce kurulan ve bugüne kadar ara seçimler ve başkanlık seçimlerinde kadınlara destek vermek amacıyla milyonlarca dolar harcayan, kadınları eğiten ve hizmetler veren Emily’s List adlı örgütün çok gerisinde kaldı.

Amerikalı Kadın ve Siyaset Merkezi Direktörü Debbie Walsh, “Demokratlar kadınların seçilmesi konusunda çok daha iyi işler çıkarıyor” dedi.

Diğer kadın adaylar karşısındaki başarısının sırrı sorulan Batı Virginia’dan seçimi kazanan Cumhuriyetçi kadın aday Miller, Başkan Trump ve partinin kadın gruplarına bir mektup yazdı. Miller, Cumhuriyetçi kadın adayların seçimi kaybetmesinin nedeni olarak, partinin “liberal özel çıkarları” olmasını gösterdi. Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelenleri bu yorumla ilgili değerlenme yapmaktan kaçındı.

Cumhuriyetçiler bu yıl bir çok konuda gösterdikleri erkek adaylarla bu konuda ön plana çıkmış oldu. Bunların arasında savcı Kavanugh da var. Hatırlanacağı üzere Christine Blasey Ford, Senato’nın tamamı erkek üyelerden oluşan Adalet Komisyonu’nda ifade verdi ve Kavanugh’u cinsel saldırıyla suçladı.

Seçim öncesinde Cumhuriyetçiler Kongre’de kilit noktalara kadınları atadı.

Eski başkan yardımcısı Dick Cheney’in kızı Cumhuriyetçi Liz Cheney, Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’in 3 numaralı lideri olacak ve bu görev Cumhuriyetçiler’de bir kadının geldiği en üst görev olacak. Cumhuriyetçi Senatör Joni Ernst, Senato Cumhuriyetçi Parti grup başkan vekilliğini yapacak. Bu, 8 yıldan bu yana Senato’da lider kadrosunda ilk kez bir Cumhuriyetçi kadının görev yapacağı koltuk olacak.

Liz Cheney, Cumhuriyetçiler’in ulusal güvenlik politikaları, ekonomi ve sağlık konularında daha iyi bir iletişim kurmak zorunda olduklarını söyledi. Cheney, “temelden saldırgan ve ataerkil” olarak nitelendirdiği söylemlerin, kadınları oy verirken cinsiyetçi tercihler yapmaya yönelttiğini söyledi.

CBS televizyonundaki‘Face The Nation’ programıında Trump’ın kullandığı dilin kadın seçmenleri partiden uzaklaştırıp uzaklaştırmadığı sorusuna Ernst, “Kadınları destekleme konusundaki iletişimimizde çok daha iyi olabilirdik” diye cevap verdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG