Erişilebilirlik

Kongre Yeni Bir Bütçe Krizini Önleyecek mi?


Temsilciler Meclisi ve Senato’daki federal bütçe görüşmelerinin olumlu geçtiği, tarafların federal hükümetin Ocak ayında yeniden kapatılmasını ve otomatik kesintileri önleyecekleri sinyali verdikleri bidiriliyor. Ancak görüşmelere yakın çevreler, kaydedilen aşamanın beklenildiği düzeyde olmadığını ve iki yıldır Kongre’de anlaşmazlığa neden olan temel bütçe harcamaları ile ilgili konularda henüz “büyük bir uzlaşmaya” varılmadığını belirtiyor.

Bir bütçe krizinden diğerine geçilmesinden iki yıl sonra, Kongre üyeleri, bütçe komisyonunundaki milletvekillerinin hükümetin faaliyetlerini devam ettirmesini sağlayacak bütçeyi onaylamaya yakın olduklarına dair iyimser sinyaller veriyor.

Görüşmelerin önemli isimlerinden Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi üyesi Paul Ryan ve Demokrat Senatör Patty Murray, Senato ve Meclis Noel tatiline girmeden önce kapalı kapılar ardında uzlaşmaya varabilmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman, ABC Televizyonu’nda, partisinin bütçe önceliklerini açıkladı: “Bu zayıf ekonomide vergileri arttırmamak önemli, ayrıca hükümetin kapanmasını önlemek de. Bu hafta sonuna kadar bunu başaracağımız konusunda umutluyum.”

Aynı programda Demokrat Senatör Dick Durbin biraz daha temkinli konuştu: “Görüşmelerde ilerleme kaydediliyor, doğru istikamette ilerleme sağlanıyor. Ancak tam bir anlaşmaya varılmış değil.”

Ayrıntılar henüz belli değil, ancak Kongre çalışanlarının bildirdiğine göre ortaya çıkacak olan anlaşmanın hedefi, bütçede otomatik kesinti getiren ve bu yüzden fazla popüler olmayan eski tasarıda kesintiye uğrayan bazı programlara tekrar kaynak verilmesi. Bu kaynağı karşılamak için Temsilciler Meclisi ve Senato Bütçe Komisyonu başkanları Ryan ve Murray, federal hükümet çalışanlarının emeklilik maaşlarında kesintiye gidilmesi ya da uçak yolculuklarından alınan güvenlik ücretinin arttırılmasını öngören bir tasarı üzerinde duruyor.

Murray ve Ryan arasındaki birebir görüşmeler nedeniyle bazı Kongre üyeleri olup bitenlerden yeteri kadar haberdar edilmedikleri ve dışlandıkları gerekçesiyle şikayetçi. Ancak hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar, görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasını ve Ocak ayının ortasında federal hükümetin yeniden kapanması ihtimalini önlemeye hazır görünüyor.

Yılın geri kalan yasama takviminde, Kongre’yi tarım yasa uzatılması ve uzun dönem işşizlik sigortasına kaynak bulunması bekliyor. Kongre bu konularda karar alamazsa, yıl sonunda her iki yasa da yürürlükten kalkacak.

Uzmanlara göre, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Kongre’nin, göçmenlik reformu konusunu yakın zamanda ele alması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG