Erişilebilirlik

Kongre Üyesi Ros-Lehtinen Türkiye’de Akrabalarıyla Buluştu


Kongre Üyesi Ros-Lehtinen Türkiye’de Akrabalarıyla Buluştu
Kongre Üyesi Ros-Lehtinen Türkiye’de Akrabalarıyla Buluştu

Amerika Türk Koalisyonu tarafından İstanbul’daki yakınlarıyla biraraya getirilen İleana Ros-Lehtinen’in Musevi olan ailesi, 1913 yılında Balkan Savaşı sırasında Kırklareli’nden Küba’ya gitmiş

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı, Florida milletvekili İleana Ros-Lehtinen Türkiye’de yaşayan akrabalarıyla İstanbul’da biraraya geldi. 7 Ocak'ta gerçekleşen görüşmeye, Ros-Lehtinen'in bugüne kadar hiç görmediği 15 akrabası katıldı.

Amerika Türk Koalisyonu (TCA) Başkanı Lincoln McCurdy tarafından İstanbul’daki yakınlarıyla biraraya getirilen Ros-Lehtinen’in Musevi olan ailesi, 1913 yılında Balkan Savaşı sırasında Kırklareli’nden Küba’ya göçetmek zorunda kalmış.

Cumhuriyetçi Parti Florida milletvekili olan İleana Ros-Lehtinen, Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi ve yine ilk kez TCA'nın ulaştığı akrabalarıyla görüşme fırsatı buldu.

Çok duygusal geçen görüşme sırasında Amerikalı Kongre üyesi Ros-Lehtinen, "Köklerimi bulduğum ve ailemin diğer bireleriyle biraraya gelebildiğim için çok mutluyum. TCA'ya bu görüşmeyi gerçekleştirdiği için teşekkür borçluyum" diye konuştu.

Görüşmeye Ros-Lehtinen ve McCurdy'nun yanısıra Kongre üyesinin ailesinden 15 kişi ve Türkiye'deki Musevi toplumunun iki lideri de katıldı.

Ros Lehtinen'in büyükbabası Çelebi Adato Ekim 1912'de Birinci Balkan Savaşı'nın yolaçtığı yıkım ve ekonomik çöküntü ve Balkan Birliği olarak bilinen Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Dağlık Karabağ'ın Osmanlı İmparatorluğu'na savaş açması yüzünden Küba'ya kaçmak zorunda kalmış.

İleana Ros-Lehtinen'in ailesi, Osmanlı döneminde Balkanlar'daki varlıklı Musevi toplumunun önde gelen üyelerindenmiş. Birinci ve İkinci Balkan Savaşı sırasında bu bölgede yaşayan Musevi toplumu ortadan kaldırılmış, Ros-Lehtinen'in Küba'ya kaçamayan yakınları 1913 kışını bir mülteci kampında geçirmiş.

Amerikan Kongresi Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı olan ve Florida eyaletini temsil eden Cumhuriyetçi Partili İleana Ros-Lehtinen Türk-Amerikan Dostluk Grubu'nun da üyesi.

XS
SM
MD
LG