Erişilebilirlik

Kongre Üyesinden Türkiye'ye Sert Eleştiri


Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Avrupa Alt Komisyonu’nda, Chicago’da yapılacak NATO Zirvesi’nin ve Amerika'nın NATO politikasının ele alındığı oturumda, bazı Kongre üyeleri Türkiye’ye ağır eleştiriler yöneltti. Demokrat Partili New York Milletvekili Gregory Meeks, NATO üyeleri ve ittifakla ortaklık yapan ülkeler arasında anlaşmazlık yaşanmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Oturumda Demokrat Partili New York milletvekili Eliot Engel da Türkiye’nin, İsrail’in NATO zirvesine katılmasına itiraz etmesini sert ifadelerle kınadı: “Türkiye’nin İsrail’in NATO toplantısına katılmasını engellemesi utanç vericidir. İsrail daha önce birçok NATO toplantısına katıldı. Bunu kınıyorum ve Ankara hükümetinin tutumunu değiştirmesini umuyorum.”

Avrupa Alt Komisyonu’nda Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı’nın Avrupa işlerinden sorumlu yardımcılarından Tina Kaidanow, NATO zirvesine İsrail’in de dahil olduğu Akdeniz Diyaloğu üyelerinin katılmasının düşünülmediğini kaydetti. Benzer bir açıklama daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland tarafından da yapılmıştı.

Türkiye’nin İsrail’in NATO toplantısına katılmasını engelleyecek bir durumun bulunmadığını anlatan Kaidanow’un açıklamasını tatmin edici bulmayan Engel, “Türklere kesin bunu dedik mi” diye sordu.

Kaidanow, “Tüm ittifak ortaklarımıza açıkça söylüyoruz, Türkler dahil… İsrail’in önemli bir ortağımız olduğunu söylüyoruz,” dedi.

Bu yanıtı da tatmin edici bulmayan New York milletvekili devamla şöyle konuştu: “Tamam, ama İsrail’in önemli bir ortağımız olması mesele değil. Türkiye’nin durup dururken şahsi bir anlaşmazlık nedeniyle ittifakın iyiliği için çabalayan bir ülke olarak değil de huysuz bir çocuk gibi davranarak ittifakı kendi amaçları doğrultusunda kullanması söz konusu. Bu iğrenç bir şey.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılarından Kaidanow, Türkiye’yle İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasından büyük üzüntü duyduklarını, Türkiye’yle İsrail’in Washington’un iki önemli ortağı olduğunu ve ilişkilerin düzelmesini temenni ettiklerini söyledi.

NATO zirvesi 20 - 21 Mayıs tarihlerinde Amerika'nın Chicago kentinde yapılacak.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG