Erişilebilirlik

Kongre Üyeleri Eylül Ayında İşbaşı Yapacak


Kongre Üyeleri Eylül Ayında İşbaşı Yapacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Bir aylık tatil sırasında Kongre üyeleri, seçim bölgelerinde seçmenleriyle görüşme fırsatı bulacak. Hem Cumhuriyetçiler, hem de Demokratlar’ı Eylül’de borç tavanını yükseltme ve federal hükümet bütçesiyle ilgili çetin bir mücadele bekliyor

Amerikan Kongresi bütçe ve göçmenlikle ilgili yoğun tartışmalarla geçen oturumlardan sonra yaz tatiline girdi. Bir ay sürecek olan tatil sırasında Kongre üyeleri, seçim bölgelerine giderek seçmenleriyle görüşme fırsatı bulacak. Hem Cumhuriyetçiler, hem de Demokratlar’ı Eylül’de borç tavanını yükseltme ve federal hükümet bütçesiyle ilgili çetin bir mücadele bekliyor. Amerika’nın Sesi Kongre muhabiri Cindy Saine’e göre, iki parti arasındaki şiddetli çekişme, hükümetin yeniden çalışamaz hale gelmesi kaygılarını arttırıyor.

Başkan Obama tatil öncesi Kongre üyeleriyle bir strateji toplantısı yaptı ve gündemini şöyle özetledi: “İşsizlikle mücadele, ekonomi ve orta sınıfı güçlendirmek.”

Geçen Çarşamba günü yapılan görüşmeden sonra Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar, Başkan Obama’yı, Cumhuriyetçiler’e karşı orta direk için giriştiği mücadeledeki kararlı tutumu nedeniyle övdü. Eylül’de Kongre’yi bekleyen en önemli iki konu, Amerika’nın borç tavanının yükseltilmesi ve federal hükümet bütçesinin finansmanı.

Demokrat Steny Hoyer, Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Azınlık Grubu Başkanı: “Başkan, Cumhuriyetçi meslektaşlarımızla birlikte çalışmaya hazır olduğunu söylerken, Amerika’nın kreditörler karşısındaki saygınlığını tehlikeye atmamaya kararlı olduğunu açıkça vurguladı.”

Borç tavanının yükseletilmesi, Amerikan hükümetinin borçlarını ödemesini sağlayacak.

Senato’da, Azınlık Grubu Başkanı Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Başkan’ın ekonomiyle ilgili konuşmalar yapmasını eleştirdi: “Başkan’ın tutumunu değiştirerek Kongre’yle Amerikan halkı için önemli konularda işbirliği yapması gerçekten iyi olur. Ancak Başkan sanki seçim kampanyasına çıkmış gibi davranıyor.”

Başkan Obama geçen hafta Tennessee’de yaptığı konuşmada Cumhuriyetçiler’e yeni bir öneride bulundu: “Eski tartışmaları yeniden yaşamak istemiyorum. Yani ben birşey önereceğim, Cumhuriyetçiler de öneri benden geldiği için hayır diyecekler. Bu yüzden iki partideki ciddi politikacıların destekleyebileceği bir anlaşma öneriyorum: Şirketler için vergi sistemimizi daha basit hale getirelim ve bu işyerlerinde çalışan orta gelirli Amerikalılar’ın iyi ücretlere sahip olmalarını kolaylaştıralım diyorum.”

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner öneriyi tepkiyle karşıladı: “Bu öneri, gerçekte küçük işyerlerinin büyük şirketlerden daha çok vergi ödemesine yol açacak. Burada yeni olan tek şey, Başkan’ın buradan sağlanacak geliri alıp teşvik harcamaları için kullanmak istemesidir.”

Harcamaları kesmek amacıyla bazı Temsilciler Meclisi üyeleri, geçmişte Kongre’yi ülkeyi borçlarını ödeyemez duruma düşürmenin veya federal hükümeti kapanmanın eşiğine getirmeye zorladı.

Kongre gazetesi Roll Call’dan David Hawkins, böyle bir durumun yeniden yaşanabileceğini söylüyor: “Kongre’de hala çatışmaya girmekten kaçınmayacak ve mücadeleyi kazanacaklarına inanan çok sayıda Cumhuriyetçi üye var.”

Amerikan hükümeti felç mi oldu? Hawkins bu soruyu “daha değil” diye yanıtlıyor: “Eğer yapmamız gerekenleri yapamazsak, federal hükümet kapanır ve işleyemez hale gelir ki bu da bütün ülkeyi çok kötü etkiler.”

Amerika Kongre binası Ağustos ayında sessizliğe bürünecek. Ancak Kongre’yi Eylül ayında çok sıcak, tartışmalı günler bekliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG