Erişilebilirlik

Kongre Ukrayna'ya Destek İstiyor


Kongre Ukrayna'ya Destek İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Uzmanlar, Minsk görüşmelerinde sağlanan ateşkesin uygulanma şansının çok az olduğunu söylerken, Başkan Obama’yı Ukrayna Hükümeti’ne silah yardımı yapmaya çağıran Amerikalı siyasetçilerin sayısı giderek artıyor. Başkan Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le geçen hafta yaptığı görüşmeden sonra Ukrayna güçlerine silah yardımı yapıp yapmama konusunda henüz bir karar vermediğini söylemişti.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili siyasetçiler Ukrayna’ya silah yardımı yapması için Başkan Obama üzerindeki baskıları arttırdı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in saldırgan tavrını sert şekilde kınayanlardan biri de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham: “Bu, emeklemekte olan bir demokrasiyle baskıcı bir diktatörlüğün savaşıdır. Biz de safımızı belirlemeliyiz.”

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko Eylül ayında Amerikan Kongresi’nde bir konuşma yapmıştı.

Askeri yardım isteyen Poroşenko, Ukrayna’nın küçük ordusunun Rusya’nın ağır silahlarla desteklediği ayrılıkçılarla mücadele edemediğini belirtmişti: “Lütfen anlayışla karşılayın, battaniye ve gece görüşü sağlayan gözlükler de önemli ama bu savaşı battaniyelerle kazanamayız. Daha da önemlisi, barışı battaniyelerle sürdüremeyiz.”

Bu çağrıya yanıt veren Temsilciler Meclisi ve Senato, Ukrayna Hükümeti’ne savunma silahları sağlanması amacıyla Başkan Obama’ya üç yıl boyunca 350 milyon dolar harcaması için yetki vermişti. Bu yardım tanksavar, mühimmat ve radarları kapsıyor.

Bazı uzmanlara göre, köşeye sıkışan Rusya lideri Putin’in ateşkese mecbur oldu. Frances Burwell düşünce kuruluşu Atlantic Council uzmanı: “Bu, Rus Ordusu ve Ukrayna’da bulunan Rus personel için şiddetin bedelinin artması anlamına geliyor. Ölen bazı Rus askerlerinin gelişigüzel şekilde, yeri belli olmayan mezarlara gömüldüğüne dair çok sayıda haber alıyoruz.”

Bazı uzmanlarsa Ukrayna’yı silahlandırmanın, çatışmaları Batı’nın bölgeye burnunu sokmasına bağlayan Putin’in beklenmedik bir tepki vermesine yol açmasından korkuyor. Kennan Ensititüsü’nden William Pomeranz, Skype aracılığıyla konuştu: “Askeri yardımda bulunarak krizi tırmandırır mıyız? Bu durumda krizin seviyesini belirlemede ipler Rusya’nın eline geçer mi? Rusya, Amerika’nın Ukrayna’ya yapacağı her yardıma karşılık verecek ve ayrılıkçılara desteği arttıracak kapasiteye sahip.”

William Pomeranz ve diğer uzmanlar ayrıca Ukrayna’ya silah göndermenin Amerika ve Avrupalı müttefikleri arasındaki ayrımı arttırabileceğine işaret ediyor. Başkan Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede Amerika ve Avrupa’nın Avrupa’nın toprak bütünlüğünü savunmaya sonuna kadar kararlı olduklarını vurgulamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG