Erişilebilirlik

ABD'nin Suriye’den Çekilme Kararına Tepkiler


Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı Amerikan Kongresi’nde de geniş yankı buldu. Demokratlar’ın yanısıra Trump’ın kendi partisinden Kongre üyeleri de karara tepki gösterdi.

Florida eyaletinden Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, Suriye’den “hızlı ve tam kapsamlı şekilde” çekilmenin IŞİD’e karşı savaşın ötesinde, aylar ve yıllar sürecek ciddi etkilere yol açacak büyük bir hata olacağı uyarısında bulundu.

Rubio: “Korkunç bir hata”

Rubio Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Suriye’den aceleyle çekilme, Kürtler ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD’e karşı savaşlarını sonlandırmalarına yol açar ve Suriye’nin İsrail’in en büyük düşmanlarına teslim eder. Bu korkunç bir hata. ABD ve İsrail açısından ciddi neticeler doğuracak; IŞİD, İran ve Hizbullah’a ise büyük fayda sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Rubio daha sonra Politico gazetesinde yaptığı açıklamada da, bu kararın “İran’ı Suriye içerisinde Hizbullah için daha fazlasını yapma yönünde cesaretlendireceğini” savundu. Rubio, “Bence dünya genelindeki hasımlarımız, ortaklarımız ve müttefiklerimize gidip, ‘gördünüz mü, Amerika’ya güvenilmez’ diyecek” diye konuştu.

Graham: “Obama tarzı bir hata”

Genellikle Trump’a yakın isimlerden biri olan Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham da, kararı eleştirdi. Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi, Güney Carolina senatörü Graham, Suriye’den çekilmenin bölgede ve dünya genelinde ABD için “yıkıcı sonuçlarının” olacağı görüşünü dile getirdi.

Trump’ın bu kararını, “(bir önceki Başkan Barack) Obama tarzı bir hata” olarak niteleyen Graham, “Bu yıl Suriye’yi ziyaretimden sonra, orada konuşlu 2 bin civarında Amerikan askerinin ulusal güvenlik çıkarlarımız için hayati önemde olduğu çok açık. Bu zamanda Amerika’nın çekilmesi IŞİD, İran, Beşar Esat ve Rusya için büyük bir kazanım olacaktır. Bunun ülkemiz, bölge ve dünya için yıkıcı sonuçlara neden olacağından korkuyorum” dedi.

Corker: “Karardan haberimiz yoktu”

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker da gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’den çekilme kararından önceden haberinin olmadığını, bir açıklama yapmadan önce Savunma Bakanı Jim Mattis ve Dışişleri Mike Pompeo’dan izahat beklediğini söyledi.

Demokrat senatör Tim Kaine de gazetecilere açıklamasında, bu karar alınırken ordunun görüşünün alınıp alınmadığını sorguladı. Diğer bir Demokrat senatör Jeanne Shaheen de, “Çok büyük hayalkırıklığına uğradım. Suriye’deyken duyduğum şuydu; IŞİD’e karşı savaş çok iyi gidiyor olsa da, yer altına sızmış IŞİD militanlarının olduğuydu. Bence eğer çekilirsek, onların geri gelmesi için fırsat yaratmış oluruz. Ayrıca İran’a, Rusya’ya ve Esat’a, Amerika açısından iyi olmayacak şekilde etki alanı bırakırız” diye konuştu.

Uluslararası tepkiler

ABD’nin Suriye’den askerlerini çekeceğini açıklamasına ilk tepkiler İngiltere, İsrail ve Rusya’dan geldi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD’nin kararı üzerinde çalışacaklarını ve her koşulda kendi güvenliklerini sağlamayı sürdüreceklerini belirtti.

Netanyahu yazılı açıklamasında, son iki gündür Trump ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla Suriye’den çekilme niyetlerini konuştuklarını ifade etti ve ‘’ABD yönetimi bölgedeki nüfuzunu göstermek için başka yollara sahip olduğunu açıkça belirtti" dedi.

İsrail Başbakanı, ABD'nin geri çekilme takvimi ve yöntemlerinin yanısıra İsrail'e olası etkilerini değerlendireceklerini de kaydetti.

Rusya'dan yapılan açıklamada da, ABD'nin çekilme kararının Suriye'de siyasi çözümün önünü açtığı belirtildi. TASS haber ajansının yayınladığı Rusya Dişişleri Bakanlığı açıklamasına göre , ABD ordusunun çekilmesiyle Suriye’de anayasa yazım komisyonunun oluşturulmasının geleceğinin parlak olduğu belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanı ise, Başkan Donald Trump’ın IŞİD’in Suriye’de yenilgiye uğratıldığı söylemine şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı.

Kürt temsilcilerden ABD’nin asker çekme kararına tepki

Amerika’nın Suriye’deki askerlerini geri çekeceği yönündeki kararına, bundan doğrudan etkileneceklerini savunan Suriyeli Kürt grupların temsilcileri de tepki gösterdi.

Merkezi Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentinde olan Suriye Demokratik Konseyi Sözcüsü Amjad Othman konuyla ilgili görüşlerini VOA Kürtçe’ye aktardı: “Bu karar terörle mücadeleyi etkileyecektir çünkü bu savaş daha uzun süre devam edecek.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye yönelik yeni askeri hamle yapma hazırlığında olduğuna da dikkat çeken Othman buna istinaden, “Bizim burada tecrübeli bir ordumuz var ve her türlü olasılıkla karşılaşmaya hazır” ifadesini kullandı.

‘Şiddet Suriye’nin her yerinde geri döner’

Körfez ülkelerinde faaliyetlerde bulundan TEV-DEM (Demokratik Toplum Hareketi) temsilcisi Shivan Khabory de görüşlerini VOA Kürtçe’yle paylaştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çarşamba günü Twitter üzerinden yaptığı, ABD’nin Suriye’den asker çekme planına yönelik açıklamasının ‘net olmadığını’ söyleyen Khabory, “Böyle birşey olursa şiddet sadece Fırat’ın doğusunda değil Suriye’nin tüm kentlerinde yeniden ortaya çıkar” yorumunda bulundu.

Rojavalı Kürtlerden Trump ve Kongre’ye çağrı

Amerika’daki Rojava Acil Durum Komitesi de yazılı bir açıklama yayınlayarak kararı eleştirdi. Açıklamada, ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede Rojava Kürtleri öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nden gördüğü yardıma karşın bölge halkının durumunu görmezden geldiği görüşüne yer verildi.

Açıklama şunlar kaydedildi: “ABD geçmişte Suriye’de çok kez bocaladı. Ancak Erdoğan’ın geri durmasını sağlayabilirse bir katliamı ve yüzbinlerce insanın yerlerinden edilmesini önleyebilir. ABD, Türkiye’yi kendi sınırları içindeki Kürt halkıyla barış müzakerelerini yeniden başlatıp devam eden bu şiddet döngüsünü durdurması için teşvik edebilir. Trump yönetimini ve Kongre’yi çok geç olmadan Rojava’yı korumaya çağırıyoruz.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG