Erişilebilirlik

Kongre Saldırısı Soruşturması Derinleşiyor


6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonu, soruşturmayı eski Başkan Donald Trump döneminde görev yapan bakanların ifadeleriyle derinleştiriyor. Eski Maliye Bakanı Steven Mnuchin komisyona ifade verdi.

Komisyon o dönem kabinede görevli bakanların Başkan Donald Trump’ın Kongre saldırısının ardından Anayasa’nın 25. Ek Maddesi uyarınca görevden alınmaya çalışılması konusunda kabine içindeki tartışmaları irdeliyor.

Komisyonun bu çerçevede eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de kapalı kapılar ardında ifade vermesi için temasta olduğu biliniyor. Pompeo’nun önümüzdeki günlerde komisyonla görüşmesi ihtimali bulunuyor.

6 Ocak Komisyonu Trump’ın eski genel sekreteri Mick Mulvaney ile de mülakat yapmıştı. Mulvaney, 2020 yılına kadar bu görevdeydi ve daha sonra Kuzey İrlanda özel temsilciliği görevine atanmıştı. Mulvaney bu görevden de 6 Ocak Kongre saldırısının ardından istifa etmişti.

Komisyon eski Adalet Bakanı Vekili Jeffrey Rosen, eski Çalışma Bakanı Eugene Scalia ve eski Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller’la görüşmüştü. Bu görüşmelerin odağı da eski Başkan Donald Trump’ın Kongre saldırısı öncesinde, sırasında ve sonrasındaki günlerde ne yaptığıydı.

Komisyona başka eski bakanların ifade vermesi de olası. Dönemin Eğitim Bakanı Betsy DeVos 6 Ocak Kongre saldırısının ardından istifa etmiş ve istifa mektubunda “kullandığınız söylemin durum üzerindeki etkisi yadsınamaz ve bu benim için dönüm noktası olmuştur” demişti.

Trump 6 Ocak Kongre saldırısından önce sabah saatlerinde düzenlediği mitingde destekçilerine var güçleriyle savaşmaları çağrısında bulunmuş, Trump’ın asılsız usulsüzlük iddialarını tekrarlayan destekçileri Demokrat Joe Biden’ın seçim zaferinin onaylanacağı oturum sırasında Kongre binasına girmişti.

Dönemin Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın eşi ve eski Ulaştırma Bakanı Elaine Chao da Kongre saldırısından bir gün sonra istifa etmişti.

Kongre Saldırısı Soruşturması Derinleşiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00


Komisyon eski ulusal istihbarat başkanıyla da temasta

Komisyon üyeleri eski ulusal istihbarat başkanı John Ratcliffe’le de temasta. Associated Press’e bilgi veren iki kişiye göre komisyon o dönem Beyaz Saray yetkilileriyle temasta olan üst düzey istihbarat yetkilileriyle de görüşmek istiyor.

Ratcliffe, Trump’ın herhangi bir delile dayandırmadığı seçimde usulsüzlük iddialarını teşvik eden Adalet Bakanlığı yetkilisi Jeffrey Clark’ın talebi üzerine 2020 yılı Aralık ayında seçim güvenliğiyle ilgili gizli brifing vermişti.

AP’nin konuyla ilgili haberine göre Ratcliffe brifingde seçim güvenliği raporunun bulgularını özetlemiş ve bulgularda istihbarat dairelerinin yabancı aktörlerin 2020 seçimlerinde oy verme sürecinin herhangi bir teknik boyutunu değiştirme girişimi olduğuna ilişkin bir göstergeye rastlamadığı belirtilmişti.

Trump ve kendisine dışardan danışmanlık veren bazı isimler Venezuela’nın oy makineleri aracılığıyla sayımları değiştirmeye çalıştığı yönünde asılsız iddialar ortaya atmıştı.

Komisyon mülakat dökümlerini Adalet Bakanlığı'yla paylaşacak

Komisyon soruşturma kapsamında yaptığı yirmi mülakatın dökümlerini de Adalet Bakanlığı’yla paylaşacağını açıkladı.

Bugüne kadar sekiz halka açık oturum düzenleyen ve binden fazla mülakat yapan komisyon Eylül ayında yeni oturumlara başlayacak.

Savcılar eski Beyaz Saray yetkililerini ifadeye zorlamaya hazırlanıyor

CNN’in haberine göre, 6 Ocak Kongre saldırısıyla ilgili kendi soruşturmasını yürüten Adalet Bakanlığı savcıları da eski Beyaz Saray yetkililerini Trump’ın görüşmeleri ve eylemleriyle ilgili olarak ifade vermeye zorlamaya ve bunun için de gerekirse hukuki mücadele yürütmeye hazırlanıyor.


Savcılar eski Başkan Trump’ın soruşturma derinleştikçe federal büyük jüriden başkanlık makamını gerekçe göstererek bazı bilgilerin gizli kalması gerektiğini savunarak başkanlık imtiyazı iddiasında bulunmasını bekliyor.

Adalet Bakanı Merrick Garland daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kimsenin hukukun üstünde olmadığını vurgulamış ve soruşturmayı doğru ve profesyonel şekilde yürüttüklerini vurgulamıştı.

“Dönemin İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileri arasındaki mesajlaşmalar kayıp”

Washington Post’un haberine göre, Trump döneminde görev yapan iki üst düzey güvenlik yetkilisi arasında 6 Ocak Kongre saldırısı öncesinde önemli bir döneme ait mesajlaşmalar kayıp.

Gazetenin ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde, bu iki yetkilinin dönemin İç Güvenlik Bakan Vekili Chad Wolf ve Bakan Yardımcısı Vekili Ken Cuccinelli olduğu belirtildi. Haberde bu iki yetkili arasındaki mesajlaşmaların hükümetin vermiş olduğu resmi telefonlarının fabrika ayarlarına döndürüldüğü sırada kaybolduğu kaydedildi.

Geçtiğimiz günlerde Gizli Servis görevlileri arasında 6 Ocak öncesine ait mesajlaşmaların silindiği ortaya çıkmış, Gizli Servis bu mesajların cihaz değişikliği yapıldığı sırada yeni veri tabanına aktarılmadığını belirtmişti.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG