Erişilebilirlik

Kongre Obama’nın Stratejisini Sorguluyor


Başkan Barack Obama’nın IŞİD stratejisi bugün Kongre’de düzenlenen bir oturumda ele alınıyor. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun düzenlediği oturuma Beyaz Saray adına Savunma Bakanı Ash Carter ve Genlkurmay Başkanı Martin Dempsey katılıyor.

Her iki yetkili Ortadoğu’daki son gelişmeler hakkında Kongre üyelerine bilgi veriyor.

Başkan Obama, IŞİD’le mücadele çerçevesinde 450 askeri personeli daha Irak’a gönderme kararı almıştı.

Obama bu kararı Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin isteği ve Pentagon yetkililerinin tavsiyesi üzerine aldı.

Askeri danışman ve eğitmenler Anbar vilayetinde konuşlandırılacak ve Irak ordusunun Ramadi ve diğer yerleri almak üzere IŞİD’e karşı verdiği mücadeleye taktik destek sağlayacak.

Amerikan askeri personeli muharip olarak görev yapmayacak. Bazı Kongre üyeleri bu tür bir misyonun IŞİD’i zayıflatıp yok etmeye yetmeyeceğini söylüyor, Irak’a yeniden muharip kuvvet gönderilmesini istiyor.

Başkan Obama ise hava saldırılarını kara birliklerine tercih ediyor. Amerika, Irak ve Suriye’de son 10 aydır koalisyon ortaklarıyla beraber 4 bin 500’den fazla hava saldırısı düzenledi.

ABD Savunma Bakanlığı, son raporunda, savaş uçaklarının Tel Abyad’ı hedef aldığını bildirdi. Suriyeli Kürtler, koalisyon uçaklarından aldıkları hava desteğiyle, IŞİD’i Tel Abyad’dan çıkardılar.

Türkiye sınırının tam karşısında yer alan Tel Abyad, IŞİD için kilit önem taşıyordu. Bölgeden gelen haberlere göre, IŞİD, Tel Abyad’ı Türkiye’den militan geçişi ve malzeme sevkiyatında kullanıyordu.

ABD Savunma Bakanlığı, Kürtlerin Tel Abyad’ı tamamen geri aldığını doğrulamadı, ancak IŞİD’in sınır geçişini kapatmak üzere olduklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG