Erişilebilirlik

Dünyanın En Zengin Kütüphanesi Washington'da


Dünyanın En Zengin Kütüphanesi Washington'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:11 0:00

Amerikan Kongre Kütüphanesi, Washington’u ziyaret eden turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri.

Bunda, Kongre Kütüphanesi’nin, Amerika’daki en eski federal kültür yapısı olmasının büyük etkisi var.

Bir diğer etken de zengin koleksiyonu.

Kütüphanede 470 dilde 29 milyondan fazla kitap, 58 milyon el yazması, Kuzey Amerika’nın en büyük “nadir kitap” koleksiyonu, bir milyonun üzerinde hükümet belgesi, son üç yüzyıl içinde dünyada yayınlanmış bir milyon gazete nüshası, 33 bin ciltlenmiş gazete, 500 bin mikrofilm, 6000'in üzerinde karikatür dergisi, dünyanın en büyük hukuki belgeler koleksiyonu, filmler, 5 milyona yakın harita, müzik notaları ve 2,7 milyon işitsel kayıt var.

Başkent Washington’d aüç farklı binada yer alan kütüphane, kitap rafı ve sayısı göz önüne alındığında dünyanın da en büyük kütüphanesi.

1800 yılında Amerikan Kongresi tarafından oluşturulan kütüphane, 1812 İç Savaşı’nda tamamen harap oldu ve tüm kitap koleksiyonunu kaybetti. Savaştan hemen sonra, 1815 yılında Thomas Jefferson, kütüphanesinde yer alan tüm kitapları yani 6.487 adet kitabı, bu kütüphaneye bağışladı. Amerika’nın üçüncü başkanı olan Jefferson, Amerikan anayasasının başyazarı ve 1800 yılında başkan seçilmiş. Amerikan İç Savaşı’na kadar pek büyümeyen bu kütüphane, savaştan sonra gerek kapasite, gerekse bina bağlamında büyüdü.

Kütüphane, II. Abdülhamid'in fotoğraf arşivini dijital dünyaya aktararak arşivine ekledi. Toplamda 1823 fotoğraf / baskı dijital olarak yayınlandı. Yayınlanan fotoğraflar, öğrenci portrelerini, askeri ekipmanları, eğitim ve sağlık binalarını içeriyor. İçerikler modernleşen Osmanlı toplumunun yapılarını, gündelik yaşamını, özellikle kadınların eğitim ve çalışma hayatındaki yerini yansıtıyor. Fotoğraflar 1880 ve 1893 yılları arasına ait. Bu döneme ait kareler tarih meraklılarını kütüphaneye çekiyor…Kütüphaneye gidemeyenlerse bu 1823 fotoğrafa internet adresinden ulaşabiliyor…

Kütüphane sadece Kongre üyelerine değil, hergün dünyanın dört bir yanından milyonlarca araştırmacıya da hizmet sunuyor. Günde ortalama 14 bin yeni parça kütüphane koleksiyonuna katılıyor. Bu nedenle, artık Washington’un içindeki ana binalar yetmiyor. Milyonlarca kitap ve ses kaydı, Maryland ve Virginia'daki ek binalarda muhafaza ediliyor.

Kütüphane, araştırmacılar kadar turistler için de önemli bir durak. Her yıl, iki milyondan fazla turist, bu kitap cennetini ziyaret ediyor.

Kısacası Kongre Kütüphanesi Amerika’nın hatta dünyanın hafızası olmayı sürdürüyor….

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG