Erişilebilirlik

Kongre İran Müzakerelerine Temkinli


İran ile devam eden nükleer müzakerelerden endişeli olan bir grup senatör, Kongre’den gelebilecek sert bir tepki nedeniyle Başkan Obama’nın liderliğinde Batılı ülkeler ve İran arasında varılması beklenen uzlaşmanın tehlikede olabileceği uyarısında bulunuyor.

Yetkililer, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin liderliğinde Viyana’da devam eden müzakerelerde aralarında Birleşmiş Milletler’in koyduğu ve Batılı ülkelerle Rusya’nın devam etmesini öngördüğü silah ambargosu da dahil olmak üzere bazı “temel konuların” henüz sonuçlanmadığını belirtti.

Müzakereleri eleştiren Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, bu haliyle müzakerelerin İran’ı “nükleer güç kullanmaya çok yakın” bir ülke konumuna getirdiğini belirtti. Obama yönetiminin müzakerelerde İran’a çok fazla taviz verdiğini de belirten McConnell, İran’ı bu konuda ikna etmeye çalışmaktansa onları masaya oturmaya zorlayan yaptırımların daha da arttırılması gerektiğini savundu.

2016’da yapılacak Başkanlık seçimlerinde aday adayı olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise süreçten memnun olduğunu belirtti. Süreç nedeniyle uygulanan ve İran’ın nükleer faaliyetlerini kısa süreliğine dondurması şartıyla kabul edilen geçici anlaşmanın İran’a uygulanan bazı ekonomik yaptırımları kısmen kaldırdığını ve bunun da tahmin edilenden daha etkili olduğunu belirtti.

Başkan Obama’nın daha etkili bir müzakere izleyebileceğine yönelik endişeleri olduğunu belirten başkan adayı Graham, seçildiği takdirde İran’ın anlaşmaya uymaması durumunda askeri müdahalede bulunacağını belirtti.

Senato Dışişleri Komisyonu’nun kıdemli üyelerinden Demokrat Partili Senatör Bob Menendez de müzakerelerden hoşnut olmadığını ve asıl önceliğin İran’ın nükleer altyapısının tamamen ortadan kaldırılmasına verilmesi gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG