Erişilebilirlik

Kongre’deki Rusya Soruşturmasında Partizanlık İddiaları


Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Devin Nunes, Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili komisyonun yürüttüğü soruşturmadan önceki ay çekilmesine rağmen, konu hakkında kendi soruşturmasını başlatmakla suçlanıyor.

Komisyonun Demokrat üyelerinin danışmanları, Cumhuriyetçi Nunes’in, önceki ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin üst düzey yetkililerinin, Ruslarla teması izlemeye takılan Trump’ın ekibine mensup kişileri uygunsuz olarak “açığa çıkardığı” iddialarını araştırmaya başladığından şikayet etti.

Danışmanlar Nunes’i CIA, FBI ve Ulusal Güvenlik Ajansı’nı (NSA) celpnamelerle ifade vermeye çağırırken Demokratlar’a danışmamakla eleştirdi.

Kongre kaynakları, celpnamelerin, istihbarat kurumlarından, Obama yönetiminin iki üst düzey yetkilisi ve eski CIA başkanının taleplerine dair detayları paylaşmasını istediği bilgisini verdi. Bu taleplerin, yabancılarla iletişimlerine dair gizli kayıtları kasıtsız olarak izlemeye takılan, Trump’ın kampanyasına mensup danışmanların isimlerinin açıklanması için yapıldığı belirtiliyor.

Celpnamelerde adı geçen isimler, eski ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice, eski BM daimi temsilcisi Samantha Power ve eski CIA Başkanı John Brennan olarak sıralanıyor.

Başkan Donald Trump, Nunes’in celpnamelerini fırsat görerek, Twitter’da, “Obama yönetimi sırasında hayata geçirilen açığa çıkarma ve gözetleme büyük bir haber” şeklinde bir mesaj paylaştı.

CIA, FBI ve NSA’dan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Amerikan yasaları ve istihbarat düzenlemeleri, yabancılarla iletişimi kayda düşen Amerikalıların isimlerinin gizli tutulmasını şart koşuyor. Bunun istisnası, üst düzey yetkililerin güvenlik ya da istihbarat maksadıyla bu yönde talepte bulunması.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun Rusya soruşturmasının parçası olarak eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ve Trump’ın kişisel avukatı Michael Cohen’i dün ifadeye çağırdığı açıklamada Nunes’in celpnamelerine atıf yapılmamıştı.

Nunes’in soruşturmadan çekilmesinden sonra yerine Cumhuriyetçi Mike Conaway geçmişti. Demokratlar Nunes’in tarafsız soruşturma yürütemeyeceğini savunuyordu. Bunun nedeni olarak da, Nunes’in, Trump’ın ekibindekilerin izlemeye takıldığına dair belgeleri gördüğünü komisyondaki Demokratlar’dan önce Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan ve gazetecilerle paylaşmasını gösteriyorlardı.

Daha sonra da, Trump’a yakın bir isim olan Nunes’in, Trump’ın kanıt göstermeden Obama’yı New York Trump Tower’da telefonlarını dinlemekle suçlamasından sonra Beyaz Saray’da belgeleri gizlice gösterdiği ortaya çıkmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG