Erişilebilirlik

Kongre'deki Cumhuriyetçiler İran'a Güvenmiyor


Kongre'deki Cumhuriyetçiler İran'a Güvenmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Başkan Obama’nın veto edeceğini söylemesine rağmen, Cumhuriyetçi senatörler, İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasında ısrarlı. İran'la görüşmelerin devam etmesine rağmen senatörler bu konuda hazırladıkları tasarının oylanmasını istiyor

Senato Cumhuriyetçi azınlık lideri Mitch McConnell, yasanın uluslararası görüşmecilerin Tahran’la nükleer programını kısıtlayan bir nihai anlaşma gerçekleştirme şanslarını güçlendireceğini savunuyor:

“Bu yasa bir yere varmayacak olan görüşmeleri kesmiyor, ama altı aylık sürenin sonunda İranlılar’a müzakerelerden sonuç çıkmazsa daha sert yaptırımlarla karşılacaklarını söylüyor. Halen yapılmakta olan görüşmelerde elimizi güçlendiriyor.”

Yasa tasarılarını Kongre Genel Kurulu’nda oylamaya sunma yetkisi Senato Demokrat Çoğunluk lideri Harry Reid’e ait. Reid, önce görüşmelere başarı şansı vermek istediğini söylüyor:

“Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğerleri arasında İran’ın nükleer silah yeteneğine kavuşmasını önlemek için görüşmeler sürüyor. Birçok kez söyledim ve bugün yine tekrarlıyorum: İran’ın nükleer yeteneklere sahip olmasına izin vermeyeceğiz.”

Reid’i eleştiren Cumhuriyetçi Mitch McConnell, bu güvenceyi yeterli bulmuyor:

“Bu, iki partiyi ortak amaçta birleştirmesi gereken ender bir konu. Bunun için çoğunluk liderinin Başkan Obama ne derse hemen ona uyma tavrını bırakması gerekiyor. Obama’nın dış politikası Amerika’nın denizaşırı taahhütlerinden çekilmesine ağırlık veriyor. Bu, hem bizim hem de müttefiklerimizin güvenliğini tehdit eden kötü bir dış politika.”

İran, yeni yaptırımların görüşmeleri torpilleyeceğini söylüyor. Ama bu, Cumhuriyetçi Senatör Kelly Ayotte için ikna edici değil.

“İran bu yasayı geçirdik diye görüşmelerden çekilirse esas niyetlerinin bizi oyalamak olduğunu anlayacağız. Çünkü bu yasayı nükleer silah programlarını durduran gerçek, doğrulanabilir bir anlaşma konusunda ne kadar ciddi olduklarını sınamak için hazırladık.”

Başkan Obama Kongre’den çıkacak yeni yaptırımları veto etmeye kararlı olduğunu tekrarlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG