Erişilebilirlik

Kongre’de Musul Oturumu


Kongre’de Musul’un IŞİD’den geri alınması operasyonunun tartışıldığı bir oturum düzenlendi. Oturumda Irak’ta IŞİD’in askeri yenilgiye uğratılmasından sonra atılması gereken adımların önemine işaret edilirken, Amerika’nın Irak’ta askeri varlığını devam ettirmesi gerektiği görüşü dile getirildi. Oturumda Trump yönetiminin Dışişleri Bakanlığı bütçesinde kesinti yapılması planlarına da sert eleştiriler yöneltildi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki oturuma konuşmacı olarak Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu uzmanlarından Michael Knights ile diğer bir düşünce kuruluşu Amerika İlerleme Merkezi’nden Hardin Lang davet edildi.

Oturumun açılışını yapan Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker, Irak’ta özellikle İran destekli Şii milislerin etkisiyle yeni mezhepsel gerilimlerin yaşanabileceği tehlikesine işaret etti ve bu ülkede birliği sağlayacak adımlar atılması ihtiyacını vurguladı.

Komisyonun kıdemli Demokrat üyesi Ben Cardin de, IŞİD’in Irak’ta yenilgiye doğru sürükleniyor olmasının, Irak ya da Amerika’nın savaşın bir sonraki aşamasına hazır olduğu anlamına gelmediği görüşünü dile getirdi. Cardin, “Irak’taki savaş (askeri yenilgiyle) bitmeyecek çünkü Irak’ta istikrarsızlığa yol açan temel nedenler hala etkisini sürdürüyor” dedi.

Irak’ta hükümet ve halk arasında güven ve sosyal uyumun bulunmadığını savunan Cardin, Bağdat hükümetinin kapsayıcılık ve güç paylaşımı sergilemesi gerektiğini belirterek, “Eğer Iraklı liderler sorumlu bir yönde ilerlerse ABD de onları desteklemeye hazır olmalı. IŞİD’i yenilgiye uğratmaya dönük gerçek bir plan, Trump yönetiminin ABD-Irak ortaklığı konusunda uzun vadeli akılcı bir politikayı hayata geçirmesini gerektirir” diye konuştu.

Ancak Cardin, bu noktada Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesini kesme planları ve Başkan Donald Trump’ın ‘Irak’ın petrolünü alma’ ya da seyahat yasağı gibi söylem ve adımlarının ters etki yaptığını ve Irak ile işbirliğini zorlaştırdığını savundu.

Washington Enstitüsü uzmanı Michael Knights, IŞİD’in Irak’taki askeri ve terör kabiliyetlerini yok etmeye yönelik misyonun Amerika’nın güçlü öncülüğünde ve çok uluslu bir çatı altında devam etmesi gerektiğini söyledi.

Knight, misyonun şu anda esas zorlu bir aşamaya doğru girdiğini ifade ederek, “Onlarla bir ordu olarak savaşmak kolaydı. Şimdi dağlar, çöller, nehir deltaları, hatta mülteci kampları, cezaevleri, çocuk hapishaneleri ve hasarlı evler gibi Irak’ın kontrol edilmeyen bölgeleri ve mekanlarında küçük IŞİD hücrelerinin peşine düşmemiz gerekecek” diye konuştu.

Amerika İlerleme Merkezi’nden Hardin Lang de, Irak’ta yakında askeri misyonun büyük bir kısmının tamamlanacağı tahmininde bulunarak, “Bundan sonraki aşama daha karmaşık olacak, (bu aşama) Iraklılar’ın yeniden toparlanması ve aralarındaki anlaşmazlıkların çözülmesini içerecek” dedi.

Lang bu aşamaya girişilirken Amerika’nın önünde dört acil önceliğin bulunduğunu belirterek, bunları ‘insani durumla başa çıkılması, Musul’da yeni yönetim yapısının oluşturulması, IŞİD’den kurtarılan bölgelerde istikrarın kalıcı kılınması ve ABD ya da koalisyondan askeri bir misyonun bir müddet daha ülkede kalması konusunda Iraklı yetkililerle anlaşmaya varılması’ olarak sıraladı.

Bundan sonraki süreçte iki önemli zorluğun ise, Irak’ta ulusal uzlaşının sağlanması ve İran destekli Şii milislerin etkisine karşı tedbirler alınması gereği olduğunu belirten Lang, Amerika’nın bu ülkede varlığını devam ettirmesi konusundaki müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Lang de, Başkan Trump’ın bazı söz ve adımlarına işaret ederek, Irak’ta Amerikan karşıtı hissiyatların alevlendirilmemesi ve Amerika’yı ülkede istemeyen İran destekli siyasi güçlere koz verilmemesi gereğini vurguladı.

Demokrat senatör Bob Menendez de, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü, IŞİD’e karşı planların oluşturulduğu kritik bir dönemde bakan yardımcılığı dahil bazı kritik pozisyonlarına hala atamaların yapılmamış olmasını eleştirdi

Cumhuriyetçi senatör Todd Young da, sorunun kökeninde yatan nedenleri oluşturan siyasi, ekonomik ve ideolojik koşulları ele almayan bir stratejinin uzun vadede başarılı olmasının mümkün olmadığı görüşünü dile getirdi. Uzman Michael Knights ise, örgütü önce sahada yenilgiye uğratmanın daha önemli olduğunu belirtti.

Demokrat senatör Jeanne Shaheen de, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin kesilmesi planlarını eleştirirken, uzman Hardin Lang, bunun IŞİD’e karşı sürdürülen savaşın bir sonraki unsurlarını hayata geçirme yeteneğine önemli ölçüde zarar vereceğini savundu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG