Erişilebilirlik

Kongre Çalışanı ABD'den Pakistan'a Kaçarken Yakalandı


ABD Temsilciler Meclisi’nde çalışan bir görevli, Pakistan’a gitmek isterken Washington Dulles Uluslararası Havaalanı’nda tutuklandı.

Demokrat Parti Ulusal Komite Başkanı Debbie Wasserman Schultz ve Kongre’deki bazı Demokratlar’ın iletişim teknolojisi işlerinden sorumlu olan Imran Awan, aldığı bir ev kredisiyle ilgili dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı.

Tutuklama kararına göre Awan ve kendisiyle aynı işi yapan eşi Hina Alvi, Kongre çalışanlarına hizmet veren bankadan 165 bin dolarlık ev kredisi aldı. Ancak çift kredinin içinde oturma şartına uymayarak, evi kiraya verdi.

Hina Alvi, ev kredisinin hesabına yattığı 12 Ocak 2017 tarihinden sonraki bir hafta içinde Kongre binasındaki banka şubesinden şüpheli bir para transferi için talimat verdi, 283 bin doların Pakistan’ın Faysalabad kentinde iki kişiye gönderilmesini istedi.

Banka, 18 Ocak’ta transfer edilen paranın kullanım amacını sormak için Hina Alvi’yi aradı. Ancak tutuklama kararına göre telefonu bir erkek açtı ve Alvi’ymiş gibi konuşmaya başladı.

Telefonda Alvi’nin kimliğini kullanan kişi, paranın önce cenaze masrafları için kullanılacağını söyledi. Ancak banka yetkilisinin, bu meblağda bir işlem için yeterli gerekçe olmadığını söylemesi üzerine, telefondaki kişi uzun bir sessizlikten sonra gayrimenkul alacağını belirtti. Yetkili de gerekçeyi kabul ederek para transferini gerçekleştirdi.

Ancak banka kayıtları meblağın 165 bin dolarının, ev kredisinin yasadışı kullanımından geldiğini ortaya koydu.

Paranın gönderilmesinden bir ay kadar sonra Alviüç çocuğuyla birlikte Pakistan’a gitti, bir daha da Amerika’ya dönmedi.

Tutuklama kararına göre Alvi’nin çocukları, öğretmenlerine haber verilmeden ani olarak okuldan alındı. Yetkililer, Hina Alvi’nin geri dönmesini beklemiyor.

İmran Awan da Pazartesi akşamı için Pakistan’a biletini aldı, ancak uçağa binmeden havaalanında tutuklandı.

Awan Salı günü çıkarıldığı federal mahkemede dolandırıcılık suçlamasını kabul etmedi. Salıverilen Awan’ın pasaportlarına el kondu ve yer belirleme aygıtı takılmasına karar verildi.

Politico dergisine konuşan avukat Chris Gowen, müvekkilinin tutuklanmasının, Müslüman çalışanları itham etmek isteyen savcılığın, medya destekli sağcı bir kovuşturması olduğunu savundu.

Mart ayında bir grup Demokrat milletvekili, kongre üyelerinin teknoloji ekipmanını çaldıkları ve Temsilciler Meclisi’ne ait bilgileri internet üzerinden teşhir edebilecekleri iddiasıyla Awan ve Alvi’yi işten çıkarmıştı. Çiftin, Şubat başından bu yana da Temsilciler Meclisi’nin bilgisayar ağına girmesi yasaktı.

Ancak bu yasağa ve soruşturmaya rağmen Demokrat Parti Ulusal Komite Başkanı Debbie Wasserman Schultz, Awan’ı Salı günü kovuluncaya kadar kadroda tuttu.

Wasserman Schultz, geçen yıl Komite’nin önseçim sürecinde Demokrat adaylardan Hillary Clinton’ı Bernie Sanders’a karşı kayırdığını gösteren e-postaların sızdırılmasından sonra, başkanlıktan istifa etmek zorunda kalmıştı.

Awan’ın yine Demokratlar için çalışan iki akrabası Abid ve Jamal Awan da soruşturmanın şüphelileri arasında.

Awan ve akrabaları Demokratlar için 10 yıldan fazla bir süredir çalışıyor. Kayıtlara göre İmran Awan’ın 2004’ten bu yana kazandığı para 2 milyon dolar civarında. 2007’de çalışmaya başlayan eşi Hina Alvi’nin kazancı ise 1 milyon 300 bin dolar.

Çift aynı anda onlarca Demokrat için çalıştığı için, maaşlarını tek bir kişiden almıyordu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG