Erişilebilirlik

Kongre 2015'i Bütçe Krizini Aşarak Bitirdi


Kongre 2015'i Bütçe Krizini Aşarak Bitirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Washington, 2015’i, her yıl alışık olduğunun aksine mali konularda krize girmeden bitiriyor. Hükümet fonlarının süresini uzatarak Eylül ayına kadar federal bütçeyi garanti altına alan Kongre, yaklaşan Noel ve Yılbaşı nedeniyle Ocak ayına kadar tatile girdi.

Kongre, 1 trilyon 100 milyar dolarlık harcama yasasını kabul etti.

Senato çoğunluk lideri Mitch McConell, ”Yılsonuna yaklaşırken 2015’in önemli başarı ve kazanımlar elde ettiğimiz bir yıl olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Başkan Obama da, ”Kongre’ye, yılı iyimser bir havada bitirdiği için teşekkür ediyorum. Herhangi bir ideolojik koşul taşımayan, askerlerimize ve orta sınıfımıza yatırım yapan bir bütçe onaylandı” dedi.

Cumhuriyetçi Partililer petrol ihracat yasağının kalkmasını sevinçle karşıladı.

Senatör John Cornyn, ”Amerika, yasağın kalkmasıyla dost ülkelere enerji arzlarını çeşitlendirme, enerji güvenliğini güçlendirme ve Vladimir Putin gibilerinin petrol, doğalgaz ve enerjiyi bir silah olarak kullanmasını engelleme fırsatı sunacak” şeklinde konuşurken, Demokrat senatör Nita Lowey, ”İki parti de güçlü bir işbirliği yaptı” dedi.

Demokrat Partililer ise tıbbi araştırma fonlarının arttırılmasını memnunlukla karşıladı.

Lowey, ”İster Alzheimer hastası olsun ister kanser, otizm ya da kalp, birçok vatandaşımız için bu araştırma fonları çok önemli” şeklinde konuştu.

Kimileriyse Kongre üyelerinin oy vermeden önce yasa metnini okumaya zamanı olmamasını eleştirdi.

Cumhuriyeçi senatör Mike Lee, ”İki partiden oluşan küçük bir grup, kapalı kapılar ardında biraraya gelerek Amerika’nın önümüzdeki yıl harcama ve vergilendirme politikalarının ne olması gerektiğine karar verdi. Kendi kendini yöneten bir ülkede işler böyle yürümemeli” dedi.

Birçok siyasetçiyse partilerüstü yaklaşımı olumlu karşıladı. Senato Çoğunluk Lideri, yasayı Başkan Obama’ya sunmak için destek olan Demokrat Partililer’i övdü.

Mitch McConell, ”60 oy gerektiği durumlarda diğer tarafın da işbirliği içinde desteğini almak çok önemli. Senato’da güzel sonuçlar aldık” derken, Demokrat senatör Richard Durbin, ”Olumlu değişim için olumlu bir ortam oluşturduk. Bu da çok büyük bir fark yarattı. Bu olumlu havanın önümüzdeki yıl da devam etmesini umuyorum. Daha yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu.

Partilerüstü işbirliği, seçim yılı olan 2016’da daha da önem kazanacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG