Erişilebilirlik

Kongre Önemli Konuları Görüşmekte İsteksiz


Kongre Önemli Konuları Görüşmekte İsteksiz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Kongre Önemli Konuları Görüşmekte İsteksiz

Amerikan Kongresi’nde siyasi bölünmenin iyice açığa çıktığı bir dönem yaşanıyor. Ara seçim yılında, Kongre’nin federal bütçeyi onaylama ve borç tavanını yükseltmenin dışında göçmenlik reformu ya da yeni uluslararası ticaret anlaşmaları gibi önemli konularda yasa çıkarması beklenmiyor

Başkan Obama, geçen ayki Birliğin Durumu konuşmasında Kongre’yi bir kez daha göçmenlik reformu yasasını çıkarmaya çağırdı.

Obama: ”Göçmenlik reformu ekonomimizin büyümesini, bütçe açığının önümüzdeki 20 yıl içinde bir trilyon dolar azalmasını sağlayacak. Amerika’ya eğitim görmek, buluş yapmak, kültürümüze katkıda bulunmak için gelen yabancılar, istihdamın artmasına da katkıda bulunuyor. Gelin bu yıl göçmenlik reformu yasasını çıkaralım.”

Birçok Cumhuriyetçi, kaçaklara vatandaşlık yolu açacak bir yasa tasarısına karşı çıkıyor. Bazılarına göre, yasaları uygulama konusunda Obama Yönetimi’ne güvenmek yanlış olur. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da bunu savunuyor: ”Amerikan kamuoyu ve Cumhuriyetçi siyasetçilerin çoğu, reformların gerektiği gibi uygulanmayacağından kaygılanıyor.”

Ancak Boehner, serbest ticaret anlaşmalarını ilerletmek için iki partiye de çağrıda bulunuyor: ”Başkan Obama, 2014’ün eylem yılı olmasını istiyor. Bu kulağa çok hoş geliyor, ancak Obama somut adımlar atmak istiyorsa o zaman ihracatı ve istihdamı arttırmaya yarayacak düzenlemeyi yapmak için elele verelim.”

Boehner’in sözünü ettiği düzenleme, serbest ticaret anlaşmalarının Kongre’de değişiklik yapılmadan sadece onaylanmasını ya da reddedilmesini öngörüyor.

Obama: ”İşçilerimizi ve çevremizi korumak, üzerinde ‘Amerikan Malı’ etiketi taşıyan ürünlere yeni pazarlar açmak için işbirliği yapmalıyız. Çin ve Avrupa bir kenara çekilmiş değil. Biz de aktif olmalıyız.”

Birçok Demokrat Partili, serbest ticaretin istihdamı yurtdışına taşıyacağı görüşünde. Senato Demokrat Parti Grup Başkanı Harry Reid’e göre bu düzenleme kabul edilmeyecek.

Partinin Temsilciler Meclisi Grup Başkanı Nancy Pelosi de bu görüşte: ”Ticaretle ilgili bu düzenlemeye Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’dan çok oy çıkacağını sanmam.”

Pelosi, asgari ücreti yükseltmesi ve işsizlik maaşının süresini uzatması için Kongre’ye çağrıda bulunuyor. Cumhuriyetçiler ise bu yasalara karşı çıkıyor.

Kasım’daki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nin tamamı, Senato’nunsa üçte biri değişecek. Kongre, seçim yıllarında genelde siyasi açıdan tartışmalı tasarıları görüşmüyor. Bu eğilimin 2014’te de devam etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG