Erişilebilirlik

Konfederasyon Bayrağı İndi Tartışması Sürüyor


Konfederasyon Bayrağı İndi Tartışması Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Güney Carolina Valisi Nikki Haley bayrağın indirilmesi kararına eyalet meclisindeki törenle imza attı. Geçen ay Charleston kentinde siyahların gittiği bir kilisede düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin aileleri de Vali Nikki Haley’in karara imza attığı törene katıldı. Katliam zanlısının Konfederasyon bayrağıyla verdiği pozlar, bayrağın eyalet meclisinden indirilmesini gündeme getirmişti.

Vali törende, “Bu karara imza atmaktan gurur duyuyorum. İmza atmak için kullandığım dokuz kalem, Emanuel Kilisesi’ndeki saldırıda ölen dokuz kişinin ailelerine gönderilecek,” dedi.

17 Haziran’da kilisede dokuz kişiyi öldürmekle suçlanan zanlı, internete Konfederasyon bayrağıyla çektirdiği fotoğraflar koymuştu.

Bayrağı İç Savaş’ın bir mirası olarak gören kesimler kalmasında ısrar etse de, çok sayıda kişi bayrağın bir “nefret sembolü” olduğunu ve artık müzelerde sergilenmesi gerektiğini savunuyordu.

Washington’da da Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyeleri, eyalet bayraklarında Konfederasyon bayrağını simgeleyecek unsurların kaldırılması için mücadele veriyor:

New Yorklu Kongre üyesi Hakeem Jeffries, “Konfederasyon bayrağı tam olarak neyi simgeliyor? Kölelik mi, tecavüz mü, adam kaçırma mı, vatana ihanet mi, yoksa bunların hepsi mi?” diyor.

Cumhuriyetçi üyeler konuyu erteleme peşinde:

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, “Kongre’deki olgun bireylerin oturup bu konuyu tartışması gerekiyor. Bu sorunun siyasi bir maça dönüşmesini istemiyorum. Dönüşmemeli,” dedi.

Konfederasyon bayrağı karardan sonra Güney Carolina Eyalet Meclisi’nde gönderden indirildi. Bayrağın bundan sonraki yeri, müze olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG