Erişilebilirlik

Klorokin Umut Olabilir mi?


Fransa’da Marsilya Hastanesi’nde Doktor Didier Raoult tarafıından yapılan deneyde bugüne kadar sıtma tedavisinde kullanılan Klorokin maddesinden üretilen ilaçların Corona virüs hastalarının tedavisinde başarılı olması, ülkede bu ilaçların kullanılması çağrılarını arttırdı.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Jeroem Salomon konuya ilişkin çok sayıda araştırmanın devam ettiğini, “Klorokin konusundaki klinik araştırmaları desteklediklerini” belirtti. Salomon, “3 bin Avrupalı araştırmacı devam ediyor. 600’ü Fransız, Belçikalı, Hollandalı, Lüksemburglu, Alman ve İspanyol bilim adamları klorokin kullanımını test ediyor. Bazı antibiyotiklerin de etkili olduğu üzerinde çalışmalar sürüyor. Olabilecek en kısa sürede sonuca ulaşılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Fransa’ya komşu ülkelerden hastane desteği

Lüksemburg, İsviçre ve Almanya’nın solunum cihazı ihtiyacı olan hastaları kabul ettiklerini ve helikopterlerle bu ülkelere hasta taşındığını açıklayan Salomon, “Komşularımıza bu jestlerinden dolayı yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

Macron: "Bu bir savaş ve daha sürecek"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’da yaklaşık 700 kişinin ölümüne yol açan Corona virüsü salgınında büyük dalganın başladığını söyledi. Macron, “Dalga burada, hala bu salgının bize yaşatacaklarının sonunda değiliz” dedi.

Haftalık Pazar gazetesi JDD’ye konuşan Macron, “Bu bir savaş ve daha sürecek. Önceliğimiz toplumun en kırılgan kesimlerini korumak. Sağlık sistemimizin kırılgan noktalarını güçlendirmek. Toplumumuzda stres yönetimi yapmak ve tabii bütün bunlar geçtikten sonra yaşayacağımız, reel ekonomideki derin kriz ile mücadele etmek” dedi.

Corona Virüsü’ne yakalanan doktor öldü

Virüsle mücadeleyi yöneten Sağlık Bakanı Olivier Veran, virüsle mücadele eden doktorlardan birisinin bu virüse yakalanarak yaşamını yitirdiğini açıkladı. Doktorun ailesine saygı nedeniyle çalıştığı bölge ve ismini açıklamayan Bakan Veran, sağlık personelinin maske açığı şikayetlerinin giderilmesi için var güçleriyle çalıştıklarını dile getirdi.

Ancak BFM TV haber kanalı doktorun virüsün ilk çıktığı ve çok sayıda vakaya rastlanan Oise bölgesindeki Compiegne Hastanesi Acil Servis’inde çalışan bir doktor olduğunu ve Lille Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Virsle mücadele eden sağlık ekibi içinde yer alan doktorun yaşamını yitirmesi sağlık sektöründe infial yarattı.

Sokağa çıkma yasağı uzatılacak

Ülkede durumun giderek ciddiyetini artırmaya devam edeceğini belirten Veran, halktan olabildiğince evlerinde kalmalarını istedi. Sağlık Konseyi’ne virüsün yayılma süresi ve 15 günlük sokağa çıkma yasağının yeniden uygulanıp uygulanmayacağı konusunda çalışmaları talimatını verdiklerini belirten Veran, konuya ilişkin kararı Pazartesi günü açıklayacaklarını dile getirdi.

Virüsün etkisinin ne kadar süreceği ve kaç kişiye bulaşacağına dair bir öngörüde bulunmanın imkansız olduğunu belirten Sağlık Bakanı, “Bizim önceliğimiz hastanelerde yığılma olması nedeniyle, hastalar arasında tedavi için seçim yapmak zorunda kalmamak. Bu noktaya gelmemek için bütün gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Yatak ve maske eksiği için de olağanüstü çaba gösterdiklerini belirten Sağlık Bakanı, “250 milyon maske siparişi verdik. Çin ve diğer ülkelere de ek sipariş verdik” dedi. Veran ülkede 7 bini yoğun bakım olmak üzere toplam 20 bin yatak kapasitesi yarattıklarını dile getirdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG