Erişilebilirlik

Köln'de Gezi Parkı Eylemcilerine Destek Mitingi


Gezi Parkı’nı kurtarmaya çalışan çevrecilerle dayanışma şeklinde başlayan ve Türkiye'nin birçok kentine yayılan protesto gösterilerine destek vermek amacıyla Köln’de büyük bir miting düzenlendi.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından organize edilen mitinge polisin verdiği sayılara göre 40 bine yakın insan katıldı.

Gezi Parkı protestolarının başladığı tarihten bu yana Almanya'da bu bağlamda yapılan en yüksek katılımlı mitingde konuşmacılar Gezi göstericilerine yönelik aşırı güç kullanımını ve Başbakan Erdoğan'ın üslubunu eleştirdiler.

'Her Yer Taksim, Her Yer Direniş Sonun Geldi Eyy… Firavun!' başlığı altında yapılan mitingde planlanan üçüncü Boğaz köprüsü için seçilen Yavuz Sultan Selim adının geri alınması da talep edildi.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Ali Doğan Amerika'nın Sesi Türkçe'ye amaçlarının Türkiye'deki protestolarla dayanışmaya paralel 'Avrupa kamuoyunun AKP hükümetinin uygulamaları konusunda hassaslaştırmak' olduğunu açıkladı.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
Linki indirmek için

Ankara-Berlin hattında kriz

Öte yandan Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik kriz Berlin gündeminde kalmaya devam ediyor. Federal Dışişleri Bakanlığı'nın Başbakan Angela Merkel'in polisin Gezi protestolarıyla ilgili tavrını sert sözlerle eleştiren AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış'ın açıklamalarının ardından Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu 'izahat vermesi' için çağırmasıyla yeni bir boyut alan kriz gazetelerin yorum köşelerinin ana konusu.

Nitekim ülkenin en saygın gazetelerinden Frankfurter Allgemeine'de yer alan yorumda, 'Türk hükümetinin eleştiriye açık olmadığını ispatladığını, kendi siyasi anlayışının Avrupa'daki ile uyuşmadığı ve demokrasi yerine otoriterliği yeğlediği, bu şartlar altında yönetilen bir ülkenin de AB'de yer olmadığı' yazıyor.

Berlin'deki siyasi gözlemciler Başbakan Angela Merkel'in Pazartesi günü Alman-Türk Ticaret Odaları Birliği'nin yıllık konferansına konuşmacı olarak katılacağını ve muhtemelen orada da Türkiye ile olan ilişkilerdeki kriz konusunu gündeme getireceğini söylüyor.

Yeni müzakere başlıklarının açılması tehlikede

Merkel'e yakın çevrelere göre, Almanya başbakanı Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere süreci kapsamında açılması planlanan bölgesel politikalar faslını Gezi protestolarındaki polis şiddetini neden göstererek engellemeyi hedefliyor.

Merkel Şubat ayında Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında, yeni fasıl açılmasına onay vereceğini açıklamıştı.

Spiegel’den Türkçe kapak

Bu arada Spiegel dergisinin Pazartesi çıkacak sayısında bir ilke imza atılacağı ve Gezi protestoları ile ilgili 10 sayfa Türkçe özel ek hazırlandığı duyuruldu.

Dergi kapağı için Almanca ve Türkçe olarak 'Boyun Eğme' sloganı seçilirken, derginin Türkiye'deki dağıtım sayısının da bu sefere mahsus yükseltileceği bildirildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG