Erişilebilirlik

Kolestrol Düşürücü Gıdalar Tansiyon Düşürmeye de Yardımcı Oluyor


Kolestrol Düşürücü Gıdalar Tansiyon Düşürmeye de Yardımcı Oluyor
Kolestrol Düşürücü Gıdalar Tansiyon Düşürmeye de Yardımcı Oluyor

Kanada’da yapılan yeni bir araştırma milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak nitelikte. Araştırma, kimi gıdaların kolesterolü ciddi ölçüde düşürdüğü ve kalp hastalığı ya da inme riskini azalttığını ortaya koyuyor.

Bir tür yağ olan kolesterol hücrelerin sağlığını korumada yardımcı oluyor. HDL yani iyi kolesterol kalbi sağlıklı şekilde korurken, LDL yani kötü kolesterol kalp hastalığına davetiye çıkarıyor.

Kolesterol seviyesini düşük tutmak için hayvansal yağlardan ya da oda sıcaklığında katı olan yağlardan kaçınmak gerekiyor. Kimi gıdalar ise kötü kolesterolü düşürüyor.

Michael's Hastanesi'nden Doktor David Jenkins, “Bamya, patlıcan gibi yapışkan maddeler içeren sebzeler kolesterolün vücudumuzdan atılmasına yardımcı oluyor,” diyor.

Kanadalı doktor David Jenkins bu gıdaları sık, yağı ise az tüketen kişileri incelemiş. Amaç, yağ oranı düşük gıdalar tüketenlere kıyasla bamya ve patlıcan yiyenlerin kolesterolünün daha da düşüp-düşmediğini görmek.

Bonnie Wood ilk grupta yer alanlardan. Wood, “İlk değişiklik beslenme düzenimde lifli gıdaların miktarını arttırmaktı,” diyor.

Araştırmaya 350 erkek ve kadın katıldı. Bu katılımcıların hepsi kolesterol düşürücü ilaç kullanması zorunlu hale gelen kişilerdi. Bunlar elma, üzüm, çilek, kabuklu yemişler, zeytinyağı, bakliyat ve soya ürünleri gibi kötü kolesterolü düşürdüğü bilinen gıdalarla da beslendi. Araştırmacılar altı ay sonra sonuçları değerlendirdi.

Kolesterol düşürücü gıdalarla beslenenlerin LDL oranında %13-14’lük bir düşüş gözlendi. Sadece az yağlı gıda tüketenlerdeyse bu oran %3’tü. Doktor Jenkins araştırma sonuçlarının yüksek kolesterolü olanlar için umut verici olduğunu söylüyor: “Yüksek kolesterolü olanlar iyi bir diyet izleyerek kolesterol seviyelerini ciddi ölçüde düşürebilirler.”

Bonnie Wood, “Kolesterolümü statin ilaçları kullanmak yerine iyi bir diyetle düşürmeyi kesinlikle tercih ederim,” şeklinde konuşuyor.

Araştırmacılara göre bu diyetin bir başka yararı da tansiyonu düşürmeye yardımcı olması.

XS
SM
MD
LG