Erişilebilirlik

Kofi Annan BM'ye Suriye'deki Duruma İlişkin Bilgi Verecek


Özel Temsilci Kofi Annan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne videokonferans aracılığıyla Suriye’deki arabuluculuk çabalarına ilişkin bilgi verecek.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin özel temsilcisi Annan’ın konuşmasının Batılı ülkelerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a karşı geçirmeye çabaladığı Birleşmiş Milletler kararında etkili olması bekleniyor.

Rusya ve Çin daha önce Suriye’yi kınayan kararları iki kez veto etmişti. Ancak Batılı diplomatlar Annan’ın anlatacaklarının, yeni bir kararın üzerindeki müzakereleri hızlandırabileceği görüşünde.

Suriye ziyaretinden bu hafta dönen Birleşmiş Milletler eski genel sekreteri Kofi Annan, çatışmalara son vermek, insani yardım sağlamak ve siyasi diyaloğu başlatmak için öneriler hazırladı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye Hükümeti’ni, Kofi Annan’la işbirliği yapmaya çağırdı. Lavrov, Suriye’deki muhalefetin de Annan’ın arabuluculuk çabalarına katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Bu arada Türkiye ‘ciddi güvenlik riski’ bulunduğu gerekçesiyle Suriye’deki vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmesi çağrısında bulundu. Türkiye ayrıca Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturmayı da düşünüyor.

XS
SM
MD
LG