Erişilebilirlik

Kocaoğlu’nun ‘Satranç Hamlesi’


Kocaoğlu’nun ‘Satranç Hamlesi’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeniden aday adayı olma kararını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi esnasında verdiğini söyledi. İzmir’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Kocaoğlu, adaylık konusundaki kararını ne zaman verdiği sorusu üzerine “Genel Başkanımız ile konuşurken bu kararı vermek durumunda kaldım” dedi.

Kocaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Bu iş satranç gibidir. Siz bir hamle yaparsınız, karşınızdaki bir hamle yapar, siz bir şey söylersiniz, karşınızdaki bir şey söyler. En sonunda siz başka gücünüz olmadığına göre kendinizi ortaya atarsınız. Bizim de yaptığımız budur. ‘Efendim, Büyükşehir Belediye Başkanı adayı konusunda bir mutabakat, bir görüşme yapabilir miyiz, ben bunun için geldim’ dedim. O da ‘arkadaşlarla birlikte değerlendiriyoruz’ dedi. Bunun üzerine ‘efendim ben size bir daha gelemem, vakit de daralıyor, bu konuyu açmanız mümkün mü’ dedim. ‘Daha değerlendirmedik, arkadaşlarla değerlendiriyoruz’ dedi. ‘O zaman beni de değerlendirin, ben de aday adayı olmak istiyorum gördüğüm bu durum üzerine’ dedim. O da ‘hay hay buyur, en doğal hakkındır’ dedi. Geldim müracaat ettim”

“Parti için olumsuz bir durum görmeseydim aday olmayacaktım”

Kocaoğlu 1 Ekim’de tekrar aday olmayacağını açıklamasının “partim altı ay önce pozisyon alsın, İzmirli değerlendirsin” gerekçesine dayandığını hatırlattı. “Bu kadar problem yaşanmasaydı biz aday olmayacağımızı açıklamıştık” dedi. Tekrar aday adayı olmasının üç nedene dayandığını kaydeden Aziz Kocaoğlu bu nedenleri şöyle sıraladı: “İzmirliye olan sorumluluğum birinci nedendir. İkincisi partime olan sorumluluğum. Partimin en fazla oy aldığı ilinde Büyükşehir’i belki alabiliriz ama ilçelerde büyük sıkıntı yaşayacağımız atmosferini gördüğümüz için aday adayı olma kararı aldım. En önemlisi de; ben bu kentte yaşayacağım, her şeyim bu kentte! Bu kentte herhangi bir başarısızlık olursa bunun faturası bana çıkacaktır”.

“Parti için olumsuz bir durum görmeseydim 1 Ekim’deki kararımda duracaktım ve aday olmayacaktım” diyen İzmir Büyükşehir Belediye başkanı, “71 yaşını sürüyorum. 3 buçuk ayda öğrendiğimi 70 senede öğrenmediğimin farkına varmış durumdayım. Çok şey öğrendim!” ifadesini kullandı.

“Genel Merkez açısından belirleyici bir kriter değil”

Kocaoğlu’nun açıklamalarını VOA Türkçe’ye değerlendiren Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun Kocaoğlu’nun “satranç” ifadesini “Benim anladığım kadarıyla Sayın Kocaoğlu, bu sürecin sonunda çıkan aday ile kendisinin öngördüğü adaylar arasında bir farklılaşma sezinlemiş. Muhtemelen bu nedenle böyle bir ifade kullandığını düşünüyorum” diye yorumladı.

Tosun, CHP’nin köklü ve kurumsal bir parti olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, bir il başkanının, bir belediye başkan adayının böyle bir satranç oyunu kurgusunda yapmış olduğu hamlenin Genel Merkez açısından belirleyici bir kriter olduğunu düşünmüyorum. Bence karar aday olmak isteyenlerin hareketlerinden, hamlelerinden, düşüncelerinden bağımsız olarak partinin hukuk metinlerinde öngörüldüğü biçimde verilecek”.

Üçüncü bir isim ihtimali

CHP yönetiminin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer veya İzmir Milletvekili Tuncay Özkan üzerinde mutabakata vardığı, Aziz Kocaoğlu’nun da bu isimlere karşı olduğu için yeniden aday olmaya karar verdiği yönünde çeşitli yorumlar basında yer almıştı. Bu yorumlara göre, Kocaoğlu’nun yeniden aday olmasının bir amacı da bu iki ismi engelleyerek, CHP yönetimini bir başka isim üzerinde karar vermeye zorlamak. Bu yorumların henüz sadece bir spekülasyon olduğunu kaydeden Tanju Tosun, “Eğer adı geçen adaylardan biri yerine bir başka aday belirlenecekse bu adayın CHP için oy maksimizasyonunu en fazla sağlayacak aday olması gerek. Örgütün kabul edebileceği bir aday olması gerek. Yani herhangi bir adayın talebinden bağımsız olarak nesnel birtakım kriterler üzerinden üçüncü bir adayın devreye girebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Tosun, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayını belirlemekte geç kalmadığını, ancak geciktiğini söyledi. İzmir’de CHP ve AK Parti’nin seçmen konsolidasyonunu ciddi anlamda sağladığını kaydeden Tosun, bu gecikmenin de sandıktan çıkacak sonucu belirleyici olmayacağını kaydetti.Tosun,“Büyükşehir Belediyesi için konuşuyorum, CHP daha önce aldığı oyların altına kolay kolay düşmeyecektir. Seçmenlerin oy verebileceği ikinci bir parti olmadığı için en fazla sandığa gitmemek gibi bir etkisi olabilir. Fakat mevzubahis İzmir olduğunda sandığa gitmeme eğiliminin çok düşük kalacağını düşünüyorum” dedi. Ancak Tosun, seçim kampanyasına geç başlamanın artı oy alma ihtimalini de düşürdüğünü sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG