Erişilebilirlik

Koca: ‘Kapımızda Salgın Olduğunu Biliyoruz ama Şu Anda Vaka Yok’


Koca: ‘Kapımızda Salgın Olduğunu Biliyoruz ama Şu Anda Vaka Yok’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:17 0:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye olarak Çin ve İran’ın ardından Corona virüsü (Covid-19) nedeniyle vaka sayısında artış gözlemlenen Güney Kore ve İtalya ile geçiş bölgesi niteliği dolayısıyla Irak’la uçuş trafiğini 1 Mart itibariyle durdurmuş olduklarını bildirdi. Koca, “Bu enfeksiyon, bu salgın Türkiye'de görülmeyecek diye durum yok. Kapımızda salgın olduğunu biliyoruz. Belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir ama şu anda vaka söz konusu değil” açıklaması yaptı.

Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısı ardından düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan, Ermenistan ve Çek Cumhuriyeti de dahil olmak üzere 68 ülkede vaka görüldüğünü ve toplam vaka sayısı 89 bin 211'e yükseldiğini söyledi. Koca, dünya genelinde 3 bin 40 ölüm bildirimi yapıldığını ancak 45 bine yakın hastada iyileşme sağlandığını ifade etti.

Şu aşamada bilimsel olarak corona virüsü nedeniyle nasıl bir hastalık seyri yaşandığını bildiklerini anlatan Koca, “Yakalananların yüzde 85'inin normal mevsimsel grip gibi geçirdiğini, yüzde 15'inin daha ağır seyrettiğini, özellikle riskli hasta grubunda ise ölüm oranlarının yüzde 15'e kadar ulaştığını, genellikle ölüm oranın yüzde 2'lerde olduğunu fakat 50 yaşına kadar ölüm oranın yüzde 0,2 yani binde 2 gibi düşük olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Dünya genelinde her yıl mevsimsel gripten 250-500 bin ölüm olduğunu ifade etmek istiyorum. Ancak ortaya koyduğu tablo ile kamuoyundaki paniğin orantılı olmadığını da ifade etmek istiyorum” dedi.

Paniğe değil grip rahatsızlığında olduğu üzere önleyici tedbirlere uyulmasına ihtiyaç olduğunu işaret eden Koca, “Bu enfeksiyon, bu salgın Türkiye'de görülmeyecek diye durum yok. Kapımızda salgın olduğunu biliyoruz. Belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir. Çünkü, dün veya önceki gün itibarıyla veya son 14 gün itibarıyla bölgede olup ülkeye giriş yapmış olan vatandaşımız da var. Son 14 günü, özellikle bu 5 ülkede geçirmiş olan öğrenci veya çalışanları, aile hekimlerine veya sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde süreci 14 güne tamamlamak üzere izinli saymayı bugün kararlaştırdık. Bu yazı, bugün aile hekimlerine ve sağlık kuruluşlarına gitmiş olacak. Yani, son 14 günü İran, Irak, Çin, Güney Kore ve İtalya'da geçirmiş olanların raporlu sayılabileceklerini ve bu dönemi evlerinde geçirmelerini özellikle ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin İran ve Çin’in ardından Güney Kore, İtalya ve Irak için de uçuş yasağını başlattığını ancak Türk vatandaşlarına ülkeye giriş izni verileceğini vurgulayan Koca, bu ülkelerden gelecek vatandaşlara 14 günlük karantina süreci uygulanacağını da anımsattı.

Yurtdışından getirilmiş vatandaşlarla birlikte bugüne değin Türkiye olarak 940 şüpheli vakaya ilişkin testler yaptıklarını ancak Corona virüsü tespit edilmediğini yineleyen Koca, “Bahsettiğim şekliyle İran, Irak, Güney Kore, Çin ve İtalya'dan ülkemize yolcu almıyoruz. Son 14 gün içinde bu 5 ülkeden gelen vatandaşlar olduğunda, başka ülkeler üzerinden gelişleri olduğunda da almıyoruz. Bu 5 ülke dışında gelenlerin son 14 gün içinde bu ülkelerle teması varsa o kişileri de almıyoruz. Bu konuda özellikle İçişleri Bakanlığı çok ciddi bir tedbir almış durumda” diye konuştu.

Koca, Corona virüsü nedeniyle bir pandemi yani dünya genelinde salgın ilanı kararını Dünya Sağlık Örgütü’nün alabileceğini de anımsatarak, şu anda Türkiye’nin pek çok Avrupa ülkesine kıyasla Türk vatandaşları için 5 ülkeye uçuş yasağı kararları da alarak ileri düzeyde tedbirler uyguladığını anlattı.

Umre dönüşü 13 bin 834 kişi muayene edildi

Sağlık Bakanı Koca, İslam dini nedeniyle kutsal niteliğe sahip üç aylar süreci başladığı için Umre ziyareti olarak Suudi Arabistan’ın Mekke ve Medine kentlerine ziyaretler yapıldığını işaret ederek, “Suudi Arabistan son olarak Umre ziyaretlerini kapattı. Bundan sonra ülkemizden gidişler olmadı. Önemli olan bu süreçte giden vatandaşlarımızın ülkeye gelişinde alınması gereken tedbirlerdi. Bu çerçevede biz cumartesi akşamından itibaren Umre’den gelen tüm vatandaşlarımızı termal kameralardan geçirdik. Hepsini teker teker sağlık muayenesinden geçirdik. Bu süreçte 28 Şubat'tan beri gelen sağlık muayenesinden geçen 13 bin 834 vatandaşımız oldu. Bu vatandaşlarımızın içinde ise mevsimsel grip olan vatandaşlarımızın sayısı da 9 kişiyi geçmedi. Şüpheli bulduğumuz 5 kişiyi tek kişilik ambulanslarımızla sağlık kuruluşlarımıza götürdük. Onlara yapılan tetkikler negatif çıktı. Normalde biz Umre’den dönüşü vatandaşlarımızda mevsimsel gribin oran olarak bunun çok üstünde olduğunu biliyoruz. Bunu sorguladığımızda da özellikle Umre’ye giden vatandaşlarımızın daha tedbirli olduklarını ve maske kullandıklarını gördük. Bu tedbir bile tek başına mevsimsel gribin neredeyse görülmeme noktasına kadar inen bir sonuçla karşı karşıya bıraktı” açıklaması yaptı.

Koca, ayrıca 1 Mart’tan itibaren Umre dönüşünde uçaklarda sağlık personeli bulundurmaya başladıklarını ve uçakta muayene sürecine başladıklarını da açıkladı.

Koca, İran’dan THY uçağıyla getirildikten sonra Ankara'da karantina altında alınan yolculara ilişkin soruya karşılık ise, “Son test sonuçları da negatif çıktı. Kum ve Meşhed hikayesi olan 64 kişi var. Onlar haricinde muhtemelen 76 kişi ayrılmış olacak. 14 gün evlerinde yine takip etmek şartıyla. Diğerleri için 14 günlük karantina süreci tamamlanacak” yanıtını verdi.

Türkiye’nin tedbirleri nedeniyle şu ana kadar vaka görülmediğini kaydeden Koca, “9 ülke bizden nasıl mücadele edilebileceği, bilgi paylaşımı ve gerektiğinde eleman gönderimi veya bizden bir heyet gönderilmesi şeklinde talepte bulundu. Bunu ağırlıklı olarak gidip gelmek şeklinde değil, daha çok karşılıklı dijital ortam üzerinde bilgi akışını yaparak daha güçlü bir iletişim şeklinde düşünüyoruz. Bunu İran dahil olmak üzere diğer ülkeler için de söylüyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG