Erişilebilirlik

Kobani'ye Yeni ÖSO Gücü Gidecek mi?


Kobani’de direniş 40’ıncı gününe girerken, kentin savunması için Türkiye’nin izin verdiği peşmergelerin ne zaman ve nasıl sınırı geçeceği, Özgür Suriye Ordusu’nun da bu direnişe destek verip vermeyeceği konusunda tüm taraflardan çelişkili açıklamalar geliyor

Irak Şam İslam Devleti güçlerinin PYD’nin Kuzey Suriye’deki üç kantonundan biri olan Kobani’ye yönelik saldırıları 40. gününe girdi. IŞİD’in kente yönelik havan topu saldırıları Türkiye’nin Mürşitpınar sınır kapısının yakınlarında devam ederken çatışmaların merkez ise Kobani’nin doğusu.

PYD’nin askeri kanadı YPG’ye bağlı basın bürosu, çok sayıda intihar saldırısının etkisiz hale getirildiği ve çok sayıda silaha el konduğu yönünde haberler geçerken IŞİD’e yakın haber siteleri ise cihatçı örgütün Kobani’ye yönelik kuşatmasının güçlü bir şekilde devam ettiğini duyurdu.

Koalisyon güçlerine bağlı uçaklar de bugün Kobani ve civarında keşif uçuşu yapmakla yetindi.

TSK: ‘Peşmergenin Kobani’ye gidiş güzergahı belirlenmedi’

Kobani’de IŞİD güçlerine destek için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yollayacağı peşmergelerin sayısı ile geçiş güzergahı ve zamanlaması henüz kesinleşmiş değil. Türk gazetelerinde yayınlanan haberleri yalanlayan Genelkurmay Başkanlığı, bugün yayınladığı yazılı açıklamada peşmerge güçlerinin geçiş güzergahının belirlenmediğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Estonya’nın başkenti Talin’de düzenlenen basın toplantısında Özgür Suriye Ordusu güçlerinin de Kobani’deki direnişe destek vereceğini söyledi.

Erdoğan: ‘150 peşmerge 1300 ÖSO askeri Kobani’ye gidecek’

Erdoğan, “Biz Sayın Obama'ya ‘Özellikle burada tercih edilmesi gereken Hür Suriye Ordusu olabilir birinci derecede, ikinci derecede de peşmergeler olabilir’ demiştik. Daha sonraki gelişmelerde tabii bir kaç gün geçtikten sonra peşmergelerden, PYD bir grubun gelmesini ki 200 kişi kadar kabul etti. Az önce aldığım bilgiye göre bu sayı şimdi 150'ye indirilmiş. Hür Suriye Ordusu'ndan ise bin 300 kişiyi şu anda PYD’nin kabul ettiğini ifade etmiş ve konuyla ilgili olarak da şu anda ilgili birimlerimiz bu geçiş güzergahının nasıl olması gerekir, bunu müzakere ediyorlar. Hür Suriye Ordusu'nun bizim tarafımızdan ilgili bölgeye geçmesi noktasında zaten bir sıkıntımız yok” dedi.

Erdoğan’ın peşmerge güçlerinden 200 kişi kabul edildiği halde Özgür Suriye Ordusu’ndan bin 300 kişinin Kobani’ye gideceğinin açıklaması kafa karışıklığı yarattı.

Salih Müslim: ‘ÖSO yeni bir asker desteği için bize başvurmadı’

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri PYD lideri Salih Müslim’in bugün Fırat Haber Ajansı’nda yayınlanan mülakatıyla örtüşmedi. Zira Müslim, “ÖSO’nun IŞİD’e savaşacağı doğru değil. Özgür Suriye Ordusu’nun böyle bir açıklaması yok. Bu bilinçli olarak yayılan bir haber. Amaç kafa karıştırmaktır. Zaten ÖSO’ya bağlı bazı gruplar bizimle savaşıyorlar. Öyle bir şey olursa gelip bize başvururlar. Tamamen yalan bir haber” dedi.

Türkiye’yi Kuzey Suriye 10 kilometre genişliğinde büyük bir alanı boşaltıp askeri bölgeye dönüştürme gibi kirli oyun peşinde olmak ve IŞİD’e hala destek vermekle suçlayan Salih Müslim’e göre, Türkiye kafa karışıklığı yaratmak için kendi medyasına bu tür haberleri ürettiriyor.

PYD Erbil Temsilcisi: ‘ÖSO güçlerinin gelişi PYD’nin bilgisi dahilinde’

Ancak Salih Müslim’in sözleri PYD tarafından tek açıklama olmadı. Cuma günü Anadolu Ajansı’na konuşan PYD Erbil Temsilcisi Garip Hiso ise Salih Müslim’i yalanlar ifadeler kullandı. ÖSO'nun gelişinin PYD'nin bilgisi dahilinde ve zaten bir anlaşmanın olduğunu söyleyen PYD Erbil Temsilcisi,”ÖSO'yla bir süredir askeri işbirliği yapıyoruz. Onlarla ortak savunma hattı için anlaşma imzaladık. Şu an sadece Kobani'de değil, Afrin kantonunda da askeri ortaklığımız var. Fırat Volkanı adıyla Kobani'de direnen örgütler ile Rakka Devrimcileri var. Bütün Rojava'da omuz omuza ortak düşmana karşı savaşıyoruz, bir sıkıntımız yok” diye konuştu.

ÖSO da asker gönderdiği haberlerini yalanladı

Ancak Cihan Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Halep Devrimci Askeri Konsey Komutanı Tuğgeneral Zahir El Saket, Facebook hesabından yaptığı açıklamada hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hem de PYD Erbil Temsilcisi Hiso’yu yalanlamış görünüyor. Habere göre, Kobani'ye asker gönderme iddialarının tamamen asılsız olduğunu söyleyen. Tuğgeneral Saket, “Biz bin ülkenin desteklediği Kobani'ye asker gönderip Halep'i bırakacak kadar akılsız mıyız? Esat güçleri muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri almak için fırsat kolluyor” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG