Erişilebilirlik

Kobani'de Hava Saldırıları İçin Yakın İşbirliği


Suruç eteklerinde bir tepede çatışmaları izleyen ilçe halkı
Suruç eteklerinde bir tepede çatışmaları izleyen ilçe halkı

Kürt milisler yerden IŞİD hedeflerinin koordinatlarını verdiği için koalisyon uçaklarının İslamcı militanları daha etkili vurduğu ve kentten çekilmeye zorladığı bildiriliyor

Kobani’de Amerika öncülüğündeki hava saldırıları devam ederken IŞİD militanlarının karargah kurduğu bir binanın da vurulduğu bildiriliyor.

Amerikalı yetkililerin son dönemde Kürt milislerinin daha fazla Kobani’yi korumaya dayanamayacağı demeçleri, Kobani’nin yakın bir zamanda IŞİD militanlarının eline geçeceği kaygılarını arttırdı. Ama tahminlere rağmen, milisler kasabayı halen koruyorlar ve şehrin kontrolü için yapılan amansız savaş, sokaklara ve evlere kadar ilerledi

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Kürt milislerin İslamcı militanları kentin daha önce kontrol altına aldıkları kesimlerinden geri püskürttüklerini bildiriyor.

Gözlemevi, koalisyon uçaklarının karadaki Kürt kuvvetleriyle koordinasyon yaptıkları için IŞİD hedeflerini daha etkili vurduklarını ve Kürt milislere daha fazla destek sağladıklarını da belirtti.

PYD sözcüsü Polat Can, Kürt milis komutanlarının koalisyon uçaklarına IŞİD militanlarının koordinatlarını ilettiklerini ve buna göre vurulduklarını açıkladı.Can, çekilen militanların toplanıp geri dönmeye çalıştıkları ancak yerden koordinatlar verildiği için koalisyon uçaklarının hedeflerini iyi vurduklarını söyledi.

Kobani Belediye Meclisi sözcüsü İdris Nassan da koalisyon güçlerinin hava saldırılarını kendilerine IŞİD militanlarını durdurmada yardım ettiğini bildirdi.

Türkiye’ye sığınan Kürtler 15 kilometre uzunluktaki Kobani sınırında bulunan Türk köyleri ve tepelerden, Kobani’deki savaşı karışık duygular içinde izliyorlar. Hava saldırılarının ardından vurulan hedeften çıkan her siyah dumanı gördüklerinde Suriyeli sığınmacılar sevinç gösterisinde bulunuyorlar. Umut ve endişe arasında gidip gelen sığınmacılar, bir kasabanın düşmeyeceği umuduna birde sayıları ve silahları az olan milislerin şehri savunamayacakları endişesine kapılıyorlar.

Amerikan ordusu da hava bombardımanının Kobani’de IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurduğunu bildiriyor.

ABD Merkez Komutanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Pazartesi’den Salı’ya kadar IŞİD hedeflerine Amerikan ve Suudi Arabistan uçaklarının 21 sorti yaptığı belirtildi. Hava saldırılarında IŞİD tesisleri, toplanma alan ve zırhlı araçlarının tahrip edildiği bildirildi. Vurulan hedefler arasında bir petrol rafinerisinin de bulunduğu açıklandı.

Amerikan ordusu, hava saldırılarının IŞİD’in Kobani’ye daha fazla militan ve silah göndermesini ve Kürt mevzilerine karşı kuvvet yığmasını önlemeyi amaçladığını bildiriyor.

Bu arada bölgedeki eylemciler Kürt milislerin Kobani yakınlarındaki bir stratejik tepeyi ele geçirdiğini ve tepede dikili IŞİD bayrağını indirdiğini haber verdi.

Birleşmiş Milletler ve Kürtler, Türkiye'yi zor durumda Kürt milislere yardımcı olmak isteyen gönüllülerin Kobani’ye ulaşabilmeleri için güvenli bir koridor açması çağrısında bulunuyorlar. Ancak Türk yetkililer kendilerini çatışmanın içine çeker diye Kürt gönüllülerine izin vermediklerini bildiriyor.

PYD güçleri IŞİD militanlarından stratejik önemi olan bir tepeyi geri almayı başardılar. Ancak mühimmatlarının azaldığını bildiriyorlar.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG