Erişilebilirlik

Kobani’ye Destek Halep’te Rejimi mi Güçlendirir?


Özgür Suriye Ordusu’nun İslam Devleti’nin kuşatması altında bulunan Kobani’de savaşan PYD güçlerine destek vermesi Halep’teki durumu nasıl etkileyecek? İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen Özgür Suriye Ordusu komutanı Nizar El Hatip’e göre bu karar yanlış. Zira El Hatip, Esad güçlerine karşı Halep’teki direnişin kritik noktada olduğunu düşünüyor.

Özgür Suriye Ordusu komutanı, “Halep’te daha fazla savaşçıya ihtiyacımız var. Zaten Kobani’de IŞİD’e karşı ta başından beri savaşan 200 savaşçımız var” diyor.

Mücahitler Ordusu Komutanı: ‘Halep’te durum kritik’

El Hatip’in ardından Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinden Mücahitler Ordusu komutanı Muhammed Bekir de El Cezire Türkiye’ye verdiği demeçte aynı görüşleri paylaşıyor. Kobani’ye milis gönderilmesi teklifinin Halep Askeri Meclis Başkanı Abdülcabbar Agadi’den geldiğini doğrulayan Bekir, “Abdülcabbar Agadi’nin sahada hiçbir gücü yok. Böyle bir girişimde neden bu kadar istekli olduğunu ise halen anlayabilmiş değiliz. Milyonlarca sivilin yaşadığı Halep, 4 yıllık savaşın en zor günlerini yaşıyor. Onun Kobani ısrarı temelsiz ve bir o kadar da anlamsız” dedi.

Bekir’e göre, imkanların elvermesi halinde diğer cephelerde olduğu gibi Kobani’de de IŞİD’e karşı savaşmak mümkün ama şu an için imkansız. Zira “Halep’in durumu çok daha önemli ve kritik.”

Hollande: ‘Halep bizim için kilit şehir’

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’la Paris’te bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündeminde Halep vardı. Suriye konuşulurken yalnız Kobani’nin konu edilmesinden rahatsız olduğunu dile getiren Erdoğan’a Fransa Cumhurbaşkanı da destek verdi. Hollande, “Kobani konusunda Erdoğan'ın dediğine katılıyorum. Sadece Kobani yok. Halep bizim için kilit şehir” dedi.

Murat Yetkin: ‘Türkiye Halep’in düşmesinden endişe ediyor’

Türkiye’nin Halep konusundaki asıl endişesinin kentin düşmesi halinde ülkenin karşı karşıya kalacağı yeni bir göç dalgası olduğu anlaşılıyor. Hürriyet Daily News gazetesi genel yayın yönetmeni Murat Yetkin, bugün Radikal gazetesindeki köşesinde bu endişeyi konu etti. Perşembe günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da Halep konusundan masaya yatırıldığını söyleyen Yetkin, “Ankara’daki güvenlik değerlendirmelerine göre, Halep’in kuzey kesimi Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolünde. Güney kesimi ise Suriye hükümet güçleriyle El-Nusra arasında bölünmüş durumda. IŞİD güçlerini Kobani ve Rakka bölgesinden Halep’e doğru kaydırmaya başlarsa, Halep IŞİD’in eline düşebilir” yazdı.

Yetkin: ‘Ankara, Halep’in düşmesi halinde 1,5 milyon Suriyeli’nin sınıra dayanmasından kaygı duyuyor’

Bu ihtimalin Ankara’nın kabus senaryosu olduğunu söyleyen Murat Yetkin’e göre, “Halep’in IŞİD eline geçmesiyle, hatta IŞİD’in Halep üzerine hamle etmesiyle birlikte Türkiye’ye çok büyük bir göç dalgasının daha geleceği endişesi var.” Üstelik hükümet çevrelerinde bu durumda üç yıl boyunca Türkiye’ye sığınmış 1,5 milyona Suriyeli sayısı birkaç haftada 3 milyona yükselebilir.

Kilis’e 60 kilometre uzakta olan Halep, Suriye’nin en büyük kenti. 2004 nüfus sayımına göre kente 2,2 milyon kişi yaşıyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG