Erişilebilirlik

Kobani Eylemleri Büyüyor


Pazartesi günü akşam saatlerinden itibaren IŞİD’in kuşattığı Kobani’yi kamuoyu gündeminde üst sıralara taşımak için Türkiye’nin çok sayıda yerinde eylemler düzenlendi

Pazartesi günü akşam saatlerinden itibaren IŞİD’in kuşattığı Kobani’yi kamuoyu gündeminde üst sıralara taşımak için Türkiye’nin çok sayıda yerinde eylemler düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi ve Halkların Demokratik Kongresi çağrısıyla onbinlerce kişi çeşitli şehirlerde gerçekleştirilen eylemlere katıldı. Eylemlerde kamu binalarıyla AK Parti merkezleri de hedef alındı. Olaylarda şu ana kadar en az iki kişi hayatını kaybetti.

Akdoğan: ‘Kobani’nin düşmesinden memnuniyet duymayız’

Hükümet, güvenlik güçleri aracılığıyla olaylara müdahale ederken Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye’nin Kobani’ye duyarsız kaldığını iddia edenlerin yalan söylediğini belirtti. Akdoğan, “Kobani'de yaşanan drama kesinlikle sessiz kalmadık ve tüm imkanlarımızı seferber ederek, can havliyle sınırımıza yönelen insanlara kucağımızı açtık. Türkiye Kobani'nin düşmesinden ve sınırında IŞİD gibi bir terör örgütünün bulunmasından kesinlikle memnuniyet duymaz” dedi.

Akdoğan: ‘Vandalizme müsamaha göstermeyeceğiz’

Başbakan Yardımcısı, “Türkiye'nin Suriye kaynaklı terör örgütlerinden duyduğu rahatsızlık sebebiyle Meclis'ten çıkardığı tezkereye 'hayır' oyu verenlerin Türkiye'den daha ileri adımlar atmasını beklemeleri büyük bir çelişkidir” sözleriyle de HDP’yi hedef aldı.

AK Parti binalarına saldırıları kınayan Akdoğan, “Belli şehirlerde insanları sokağa dökmeye yönelik çağrılar, sorumsuz siyaset anlayışının bir tezahürüdür ve Türkiye'nin iyi niyetli çabalarına karşı büyük bir haksızlıktır. Şehir merkezlerinde insanlarımızın huzurunu kaçırmaya yönelik her türlü şiddet eylemlerine ve vandalizme karşı kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği çok iyi bilinmelidir” diye konuştu.

Mardin ve Van’daki bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağı

Ancak Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan bu açıklamaları da sokakları sakinleştirmiş değil. Eylemlerin ardı arkasının kesilmediği Mardin'in Dargeçit, Ömerli, Mazıdağı, Savur, Nusaybin, Kızıltepe ve Derik ilçeleri ile Van'ın Erciş Siirt’in Kurtalan ilçelerinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

İçişleri Bakanı: ‘Şiddet misliyle karşılık görür’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Gaziantep’te bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala da göstericilerden eylemlerine son vermesini istedi. İçişleri Bakanı, “Şiddet bir çözüm yöntemi değildir. Şiddet misliyle karşılık görür. Derhal bu akıldışı tutuma son verilmelidir. Şiddete başvuranlar, ortalığı yakıp yıkanlar, bu vatana ihanet etmektedir ve demokrasiden de en küçük bir nasibini almamıştır” diye konuştu.

Varto’da bir kişi öldü

Esnafın kepenk açmadığı Muş’un Varto ilçesinde birçok cadde ve sokakta barikat kuran gruplara polis biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Dağılmak istemeyen gruplarla polis arasında çıkan olaylar sırasında açılan ateşle Hakan Buksur ölürken yaralanan üç kişi hastaneye kaldırıldı. Yerel kaynaklar, bu olaylar sonrası ilçede birçok kamu binasının ateşe verildiğini bildiriyor.

İstanbul Bağcılar’da eylemler saatlerdir sürüyor

İstanbul’un birçok ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan eylemler gün boyu devam etti. Polisle göstericiler arasında en sert çatışma Bağcılar’da meydana geldi. Emniyet güçleri HDP’li gruba yürüyüş izni vermeyince bölge adeta savaş alanına döndü. Polis, gruba tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale ederken göstericilerde güvenlik güçlerine taşlar ve şişelerle karşılık verdi. Olaylar sırasında bazı işyerlerinin camları kırıldı, banka ATM'leri taşlandı, bir minibüs devrildi, bazı otomobiller ateşe verildi. Bu sırada eylemci gruba, ellerinde bıçak ve sopaların bulunduğu birkaç yüz kişinin bulunduğu bir başka grup da müdahale etmek istedi.

İstanbul’da Kadıköy, Beşiktaş, Sultangazi, Beyoğlu, Tuzla, Pendik, Sarıyer gibi ilçe merkezlerinde düzenlenen gösterilerde eylemciler “Her yer Kobani her yer direniş” sloganları atılırken polis tüm bu eylemlere müdahale etti.

Türkiye’nin dört bir yanında protesto gösterileri

Şırnak'ın İdil ilçesinde bir ortaokula düzenlen Molotof kokteylli saldırı sonucu yangın çıkarken Atatürk büstü tahrip edildi. Tunceli'de yaklaşık 2 bin kişi Cumhuriyet Meydanı'ndan kent girişine dek IŞİD aleyhine sloganlar atarak yürüdükten sonra Tunceli-Elazığ ve Tunceli-Erzincan karayolunu 30 dakika boyunca trafiğe kapadı. Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde çıkan olaylarda 16 kişi yaralandı.

Diyarbakır’da iki gündür devam eden olaylarda 10 kamu binası ve 20 resmi aracın zarar görürken 2 güvenlik görevlisi de Molotof ve taş atılması sonucu yaralandı. Fırat Haber Ajansı’na göre, Diyarbakır’ın sur ilçesinde çıkan olaylarda yaralan Mahmut Enez isimli bir yurttaş hayatını kaybetti.

Mersin’in Tarsus ilçesinde gösterilerde ise biri pompalı tüfekle olmak üzere 9 kişi yaralandı. Van’da Kızılay’a ait kan toplama araçları yakıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG