Erişilebilirlik

Kobani’de Çatışmalarda İkinci Aya Girildi


Sınırın Türkiye tarafındaki Murşitpınar köyünden görülen, Kobani'de bir binanın tepesinden sallandırılan IŞİD bayrağı
Sınırın Türkiye tarafındaki Murşitpınar köyünden görülen, Kobani'de bir binanın tepesinden sallandırılan IŞİD bayrağı

Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı, Kobani’deki hava saldırılarının yardımıyla Kürt güçlerinin, IŞİD militanlarına karşı “cesaretlendirici” ilerleme kazandığını söylemekle birlikte, kentin militanların eline düşme tehlikesinin hala geçmediği uyarısında bulundu.

Pentagon’da açıklama yapan Orgeneral Lloyd Austin, IŞİD’in Kobani’yi ele geçirmeyi ana hedef haline getirdiğini söyledi. Austin ayrıca Amerika’nın Kobani’deki mücadeleye destek vermekle birlikte, asıl önceliğinin Irak ve Irak kuvvetlerinin IŞİD militanlarına karşı güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’ne konuşan Irak Genelkurmay Başkanı Ebubekir Zebari de, yeterli hava desteği ve eğitim sağlanması durumunda IŞİD savaşçılarını yenilgiye uğratabileceklerini açıkladı.

Orgeneral Austin, Irak ve Suriye’de IŞİD’i zayıflatmayı amaçlayan hava saldırılarının “beklenen etkiyi gösterdiğini” söyledi, ancak tam sonuç vermesinin zaman alacağını kaydetti.

Kobani’deki Kürt güçleri Amerikan’ın liderliğindeki koalisyonun da desteğiyle IŞİD’e karşı direnişi sürdürüyor.

Sınırın Türkiye tarafında bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb, IŞİD’in Kürt mevzilerine saldırısından ve gece süren Amerikan bombardımanından sonra cuma sabahının sessiz geçtiğini bildirdi.

Yine Amerika'nın Sesi Kürtçe Bölümü'nün sorularını yanıtlayan PYD'nin askeri kanadı YPG'nin komutanı Baharin Kendal, gerek koalisyon hava saldırıları, gerekse de kendi milislerinin baskıları sonucu IŞİD militanlarının ellerindeki ağır silahların önemli bir kısmını kaybettiğini bildirdi. YPG'nin kadın komutanı, IŞİD militanlarının kentte sıkıştığını ya da kaçmaya çalıştığını belirtti.

Merkezi İngiltere bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü 16 Eylül’den bu yana sınır kasabasındaki çatışmalarda toplam 600’ü aşkın kişinin öldüğünü belirtiyor. Kurum, gerçekte sayının iki katı olabileceğini, çünkü iki tarafın da kayıplarını gizli tuttuğunu kaydetti.

Bu hafta içinde Kobani ve çevresinde düzenlenen Amerikan hava saldırıları yoğunlaştı. Amerika ayrıca, PYD ile doğrudan görüştüklerini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dün yaptığı açıklamada, üst düzey bir yetkilinin Paris’te Demokratik Birlik Partisi’yle görüşme yaptığını söyledi. Ancak bu, iki tarafın IŞİD’e karşı koordinasyon sağladığı anlamına gelmiyor.

Psaki, Amerika’nın PYD’nin PKK ile bağının farkında olduklarını söyledi ve Amerika’nın PKK ile ilgili politikasında bir değişiklik olmadığını da ekledi.

Ancak, PYD’nin askeri kanadı olan YPG’nin sözcüsü Polat Can, Kürt milislerin Amerikan koalisyonuyla direk ilişkisi bulunduğunu ve Kobani çevresindeki IŞİD mevzileri hakkında Amerika’ya koordinat sağladıklarını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı bombardımanlarda birkaç yüz IŞİD militanının öldürüldüğünü doğruladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG