Erişilebilirlik

Kobani’deki Çatışmalar Almanya’da da Protesto Ediliyor


Kobani'de yaşanan çatışmaları protesto etmek üzere Almanya genelinde başlayan gösteriler sürüyor. Geçen üç gün boyunca yapılan protesto eylemlerinin bazılarında birçok kişinin yaralanması endişeye yol açtı

Polis kaynaklarına göre IŞİD yanlılarının, Kobane’ye destek için gösteri düzenleyen Kürtlere saldırması sonrasında Hamburg ve Celle’de 4 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı, üzerlerinde pala ve bıçak ele geçirilen birçok kişi gözaltına alındı.

Alman Polis Sendikası konuyla ilgili açıklamasında, Irak ve Suriye’deki çatışmaların Almanya’ya taşınmasının kabul edilemez olduğunu, üst üste meydana gelen çatışmalarda sadece göstericilerin değil, güvenlik birimlerinin de hayati tehlike geçirdiğini duyurdu.

Başbakan Merkel dün yaptığı bir açıklamada, Ankara’nın IŞİD ile mücadele konusundaki tutumunun Almanya’yı da etkilediğini ve bunun sonucunda Türkiye kökenli göçmenler arasında giderek artan radikalleşmeyi endişe ile izlediğini söyledi.

Merkel'in sözleri Türk hükümetine yönelik sert bir eleştiri olarak yorumlandı. Öte yandan Cumartesi Düsseldorf'ta IŞİD karşıtı büyük bir gösteri düzenlenecek. Çoğu PKK yanlısı çok sayıda Kürt grup ve derneğin düzenlediği gösteriye Almanya'nın yanı sıra Hollanda, Belçika, Fransa gibi ülkelerden de katılımın olması bekleniyor. Güvenlik yetkilileri, Düsseldorf'ta da şiddet olaylarının çıkmasından korkarken, polisin çok yoğun güvenlik önlemleri alacağı belirtiliyor.

Gösterilerde yaşanan şiddet olayları ile ilgili tartışmalara paralel, Alman vatandaşı İslamcı militanlara karşı alınması planlanan sert önlemler de gündemden inmiyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin açıkladığı önlemler arasında ‘tehlikeli’ olarak tanımlanan İslamcılar’ın pasaport ve kimliklere el konması ya da bunların işaretlenmesi, bu şekilde yurtdışına çıkışlarının engellenmesi ilk sırada yer alıyor.

Alman istihbarat örgütlerinin verilerine göre, Alman İslamcılar Türkiye üzerinden Suriye'ye geçiş yapıyor. Alman vatandaşları için Türkiye'ye girişte pasaport zorunluğu bulunmuyor; nüfus cüzdanı yeterli oluyor.

Birleşmiş Milletler’in Eylül ayında aldığı radikal İslamcıların savaş bölgelerine gitmelerini önleme kararına uygun olarak planlanan önlemlerin doğru olduğunu söyleyen Federal Parlamento eski milletvekili Yeşiller Partisi’nden hukuk uzmanı Memet Kılıç, uygulamada sorun çıkabileceği görüşünde.

Bir diğer soru ise sonradan Alman olan örneğin Türkiye kökenli İslamcı göçmenlerin pasaportlarının alınması durumunda yasal konumlarının ne olacağı. Memet Kılıç bu durumda olanlara karşı devreye sokulabilecek önlemlerin vatandaşlık kaybı ile sonuçlanacağı görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
Linki indirmek için


STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG