Erişilebilirlik

Kobani Çevre Köyleri IŞİD'den Temizleniyor


Kobani zaferini kutlayan Kürt savaşcılar
Kobani zaferini kutlayan Kürt savaşcılar

Kürt güçleri son olarak sekiz köy ve iki hakim tepeyi geri alırken Kobani'de IŞİD militanlarından kurtarılan köy sayısı 42'ye yükseldi. Gazeteci Nevzat Çiçek'e göre IŞİD'in bundan sonraki hedefi Türkiye

134 gün süren direnişten sonra Kürtlerin Rojava adını verdikleri Suriye’nin kuzey bölgesindeki Kobani kentini kurtaran Kürt YPG güçleri ile Irak Şam İslam Devleti güçleri arasında kente bağlı köylerde çatışmalar sürüyor.

Kobani’deki direnişleri Batı basını tarafından Sovyetler'in Nazi Almanyası'na karşı sergiledikleri ‘Stalingrad savunması’ ile karşılaştırılan YPG güçleri, son olarak sekiz köy ve iki hakim tepeyi IŞİD güçlerinden kurtardığını açıkladı.

YPG ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi silahlı güçlerinin ortak açıklamasına göre, Kobani’de IŞİD’den kurtarılan köy sayısı 42’ye yükseldi.

IŞİD: Savaş uçakları Kobani’yi yerle bir etti, biz de çekildik

Önceki gün bir video yayınlayan IŞİD ise ilk kez Kobani’yi terk ettiklerini doğruladı. IŞİD, militanlarının Kobani’yi terk etmesine gerekçe olarak hava saldırılarını gösterdi. Videoda Afrikalı bir aksanla İngilizce konuşan IŞİD militanı, ‘bir süre önce gece gündüz devam eden bombardıman ve bazı arkadaşlarımızın ölümü üzerinde Ayn’el-İslam (Kobani-Ayn’el Arap)’dan çekildik. Savaş uçakları yıkılmadık bina bırakmadı. Her şeyi yok ettiler’ dedi.

Adıyaman, Bitlis ve İstanbul’dan Selefi örgütlere katılım

IŞİD’i en iyi tanımlayan isimlerden biri gazeteci Nevzat Çiçek. Timeturk.com sitesinin sahibi ve Habertürk televizyonunun yorumcusu olan Çiçek, IŞİD ve benzeri Selefi örgütlerin bir vadede Türkiye’yi hedef alacakları görüşünde. Üstelik IŞİD ve benzeri örgütlerin başta Adıyaman ve Bitlis olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun birçok kentinden militan devşirdikleri bir gerçek. İstanbul’da da özellikle Altınşehir bölgesinden çok sayıda gencin Selefi örgütlerin safında Suriye ve Irak’a cihat için gittikleri biliniyor.

Nevzat Çiçek: IŞİD ve Selefi örgütlerin hedefi Türkiye olacak

Çiçek, ‘ IŞİD,dar’ül-harp olarak gördüğü Müslüman dışı coğrafyaya şu an için savaş açmaya sıcak bakmıyor. Onların öncelikleri dar’ül-islam olarak gördükleri topraklar. Yani, Irak ve Suriye ama sonra Türkiye ve diğer bölge ülkeleri de hedef olacak. Çünkü tekfirci düşünce tasavvufi hareketleri, o tarz İslami yapıları kendine düşman görüyor. Görüyorsunuz türbeleri yıkıyor, şeyhleri ve geleneksel dini liderleri tanımıyorlar. Zaten IŞİD’in mesela İsrail’e bugüne kadar saldırmamasının ardında yatan düşünce bu. Önce İslam dünyasını kendileri gibi düşünmeyenden temizlemek’ diyor.

Gazeteci Çiçek’in tasavvufi yapılar olarak tanımladığı dini inançlar arasında Nakşibendilik, Kadirilik, Rufailik, Üveysilik olarak bilinen tarikatlar yer alıyor. IŞİD’e göre, bu tarz Müslüman gruplar, mürted yani dinden çıkmış.

El-Kaide’nin yedi aşamalı planı uygulanıyor

İki hafta önce Türkiye’den Halep’e giden Nevzat Çiçek, el-Nusra, İslam Cephesi, Ahrarü’ş Şam gibi diğer Selefi örgütleri yakından tanıyor. Suriye’deki Selefi yapıların militan kadrosu arasında geçişkenliğe dikkat çeken Çiçek, bugün el -Kaide’nin 2000 yılında ilan ettiği ve IŞİD’in kurucusu Zerkavi’nin kabul ettiği yedi aşamalı planın yürürlükte olduğunu iddia ediyor.

‘7 aşamalı planın beşinci aşamasındayız. Uyanış, gözleri açtırma, ayakta durma, tekrar sağlığa kavuşma tamamlandı. Hedef, 2016’da devlet kurma olan aşamayı tamamlamak. Bundan sonra topyekun mücadele ve 2020’den sonra da kurtuluş aşamaları yer alacak. 2016’da kendisi dışında tekfir ettiği tüm unsurlarla savaşacak’.

Yeni hedef Afrin mi?

Çiçek’e göre, Selefi grupların Kobani’den sonraki hedefi PYD’nin Cezire ve Kobani dışındaki üçüncü kantonu Afrin olabilir. Bölgeyi iyi bilen gazeteciye göre, yaz aylarına kadar el -Nusra’nın Suriye kuzey batısındaki bu bölgeye saldırması sürpriz olmayacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG