Erişilebilirlik

Koalisyon Çalışmaları Hızlanıyor


Türkiye’de pek çok kesim koalisyon çalışmalarının umutsuz olduğunu düşünürken AKP ve CHP liderlerinin tekrar görüşeceği haberi şaşkınlık yarattı. PKK’nın saldırıları arttırması, liderler üzerindeki hükümet kurma baskısını arttırsa da iki parti arasındaki anlaşmazlık noktaları henüz çözülemedi.

Geçiçi hükümetin başında bulunan Ahmet Davutoğlu ile CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tekrar görüşeceği açıklandı. Ancak siyasi yelpazenin ters yönlerinde bulunan iki partinin arasında kurulacak bir koalisyonun başarısızlığa uğrayacağı tahmin ediliyordu.

Ancak PKK’nın saldırılarını arttırması ülkede güvenlik ve ekonomi ile ilgili endişeleri arttırıyor. Cumhuriyet ve Al-Monitor yazarı Semih İdiz, bu endişelerin, koalisyon görüşmelerinin başarıya ulaşması yönünde baskı kurduğunu düşünüyor.

İki tarafın bir koalisyon formülü üzerinde çalıyor gibi göründüğünü söyleyen uzman, kamuoyunun da bunu beklediğini belirtiyor. İdiz’e göre bu nedenle iki parti de görüşmelerden çekilen taraf olmak istemiyor. Buna rağmen İdiz, beklentilere rağmen halkın genel olarak görüşmelerden bir şey çıkmayacağını düşündüğünü de ekliyor.

İki parti de birçok alanda fikir birliğine vardıklarını ancak önemli farklılıkların çözülemediğini söylüyor. Bunlar arasında Suriye politikası, eğitim ve CHP’nin yolsuzluk soruşturmalarının tekrar açılması talebi var.

Süleyman Şah Üniversitesi’nden siyaset bilimci Cengiz Aktar, bu yolsuzluk iddialarının uzandığı isim olan Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP-CHP koalisyonunun önündeki en büyük engel olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanının, AKP’nin tek başına iktidar olabileceği yeni bir seçim sonucuna ihtiyacı olduğunu söyleyen Aktar, Erdoğan’ın ancak bu şekilde kendini güvende hissedebileceğini ifade ediyor. Aktar’a göre pek çok insan sorunun merkezinde Erdoğan’ın olduğunu farkında.

Recep Tayyip Erdoğan, yeni seçim isteğini gizlemiyor. Muhalif kesimler Erdoğan’ın PKK ile savaş başlatarak milliyetçi oyları toplamaya çalışmakla suçluyor. Semih İdiz, Davutoğlu’nun geleceğini koalisyon görüşmelerinin belirleyebileceğine dikkati çekiyor.

Davutoğlu’nun zor bir dönemeçte olduğunu söyleyen İdiz, eski dışişleri bakanının ya Erdoğan’a direnç göstererek kendi siyasi geleceğini çizeceğini ya da Erdoğan’ın isteklerine uyarak gerçek anlamda bir politikacı olmadığını ortaya koyacağını söylüyor. AKP’nin içinde de memnuniyetsizliğin arttığını söyleyen İdiz, çok yakında yapılacak olan parti kongresinde yeni isimlerin parti başkanlığına aday olmasının son derece olası olduğuna dikkati çekiyor.

Erdoğan’ın bazı destekçileri şimdiden Davutoğlu’nun parti başkanlığından uzaklaştırılması ve Kasım’da yapılabilecek seçimlere yeni bir liderle gidilmesi çağrısında bulunuyor. Bu kesim, Haziran ayında AKP’nin tek başına iktidarı kaybetmesinden Davutoğlu’nu sorumlu tutuyor. Davutoğlu koalisyonu kurmayı başarırsa kendi siyasi kaderi de değişebilir. Ancak çoğu uzman Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın erken seçim isteğine karşı koymasının zor olacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG